PDA

Bekijk de volledige versie : "Di Rupo: Verhofstadt moet premier van hele regering zijn"


DassenPeter
5th September 2005, 20:38
"Guy Verhofstadt moet de premier zijn van alle Belgen. Hij is alleen eerste minister omdat de vier partijen in de regering dat zo willen. Als één van de vier partijen zegt dat Guy Verhofstadt eerste minister af is, dan is hij eerste minister af". Zo reageert PS-voorzitter Elio Di Rupo in Humo op de verklaring van de premier dat de regering iedereen een energiecheque zal geven.

Di Rupo vindt het ook niet meer dan logisch dat de Franstaligen na 30 jaar nog eens de premier leveren, maar is zelf geen kandidaat.  Elio Di Rupo benadrukt in het interview, dat in het nummer van morgen/dinsdag verschijnt, dat Verhofstadt de eerste minister van de hele regering moet zijn. Hij gelooft dat de regering de rit kan uitrijden indien de belangrijke dossiers - werkgelegenheid opkrikken, koopkracht aanzwengelen, zorgen dat de sociale zekerheid structureel gefinancierd kan blijven - voor 11 oktober, de datum van de beleidsverklaring, opgelost geraken.  De PS-voorzitter heeft het moeilijk met de VLD. De partij moet volgens hem ophouden de regering te vergiftigen. Hij hekelt ook de voorstellen die op het VLD-congres van het voorjaar werden goedgekeurd. "Dat was het liberalisme van 15 jaar geleden", aldus nog Di Rupo.

Over het voorstel van Vlaams minister-president Yves Leterme om het werkgelegenheidsbeleid te regionaliseren, zegt hij dat iedereen, ook de Vlamingen, daar erg voorzichtig mee zijn. "De Vlaamse economie zal dan misschien even 'boosten', maar als Wallonië daarna in mekaar stuikt, gaat ook Vlaanderen mee ten onder". Wel erkent hij dat de problemen in Vlaanderen en Wallonië anders zijn, maar ook binnen een gewest moet een aangepast beleid gevoerd worden. Voor Di Rupo is een regionalisering van de werkgelegenheid niet aan de orde.

Gazet van Antwerpen

DassenPeter
5th September 2005, 20:51
Elio Di Rupo is lijkt me enigzinds een beetje aan de gefrustreerde kant. Hij is het enorm oneens met bepaalde zaken die de huidige regering onderneemt. Hij zal op deze manier proberen om korter te komen bij de hoogste positie van dit land. Met name de eerste minister.
Dat hij dit vroeg of laat kan worden , is zeker en vast niet uigesloten. Hij is enorm populair in het Waalse deel van ons land . Of dat genoeg is, zal nog te af te wachten zijn.
Zijn populaire positie heeft volgens mij vooral te maken met zijn negatieve houding ten opzichte van Vlaanderen. En dat de mensen het in Wallonie niet zo goed hebben is zeker en vast een feit, maar dat heeft zeker niks te maken met de leiding van het land.