PDA

Bekijk de volledige versie : EU schildert erg somber portret van Kosovo


Barst
6th November 2008, 03:38
EU schildert erg somber portret van Kosovo


De Europese Commissie heeft vandaag haar eerste rapport over Kosovo gepresenteerd sedert die Zuid-Servische provincie in februari eenzijdig haar onafhankelijkheid uitriep, en het geschetste beeld is verre van vrolijk: algehele corruptie, een zeer hoog werkloosheidspercentage, een zwakke Staat, kwetsbare minderheden... Omdat enkele EU-staten -wegens de precedentswaarde en/of wegens de internationale wetgeving ter zake- de stap weigerden te zetten, heeft de EU "Kosovo" (nog) niet kunnen erkennen.


Bescherming minderheden

"Het volkomen naleven van de rechtstaat, de mensenrechten en de bescherming van de minderheden is de prioriteit van het Europese partnerschap voor Kosovo", schrijft de Commissie in haar jaarlijks rapport over de uitbreiding. Dat partnerschapsakkoord moet de traditionele akkoorden vervangen van de EU met aspirant-lidstaten van de Unie. Kosovo is echter geen internationaal erkende Staat.

Volgens de Commissie heeft Pristina de gestelde voorwaarden tot nog toe amper verwezenlijkt, maar valt dat deels toe te schrijven aan de vaststelling dat de Kosovaarse regering zich, ten koste van andere onderwerpen, "op thema's verbonden met de onafhankelijkheid" heeft moeten concentreren.

Maar wat de belofte van het respecteren van de minderheden betreft, scoort Pristina erg slecht: "De levensomstandigheden van de meest kwetsbare gemeenschappen zijn er niet op vooruitgegaan" en "er is geen strategie voor verzoening en dialoog tussen de gemeenschappen", zo luidt het in het rapport.


Centrale gezag amper aanwezig in Servische gebieden

Sinds de etnische zuiveringen en de massavlucht tijdens en na de NAVO-bombardementen op Servië/Kosovo van 1999 bedraagt de Servische minderheid in Kosovo nog zo'n kleine tien procent, haast volledig geconcentreerd in het noorden. In die Servische gebieden, de zone van Kosovska Mitrovica, is het sowieso al zwakke "centrale gezag" amper aanwezig.

Ook op justitieel vlak wijst het Commissierapport op grote lacunes, al wordt ook daar als eerste verantwoordelijke gewezen op de "beperkte" technische en menselijke hulpmiddelen. De bevolking, aldus het rapport, heeft weinig vertrouwen in het gerechtelijk apparaat. Justitie in Kosovo "is er niet in geslaagd een duidelijk en sterk signaal uit te zenden dat etnisch geweld niet zal worden getolereerd".


"Parallelle economie"

Op economisch vlak blijft Kosovo, dat voor zijn onafhankelijkheid (en eigenlijk nu nog) onder "internationaal bestuur" stond/staat, afhankelijk van financiële hulp vanwege de internationale gemeenschap. Al jaren is duidelijk dat de sectoren waarop Kosovo wel goed boert, in de door samenwerking tussen de politiek en de diverse maffia's afgeschermde "parallelle economie" te vinden zijn.

Gevolg: in 2007 bedroeg het officiële werkloosheidspercentage 43,6 procent. Deels is dat hoge percentage terug te brengen op die "informele economie", deels op het feit dat de Albanees-Kosovaarse maatschappij nog zeer traditioneel clangebonden en patriarchaal is, waardoor weinig plaats is voor een "uit werkende vrouw".


Blog HLN, 05/11/08