PDA

Bekijk de volledige versie : Malariavaccin stap dichterbij


Jonathan Smets
4th November 2008, 12:41
Nederlandse onderzoekers van het Nijmeegse UMC St Radboud en het Leids Universitair Medisch Centrum hebben een ontdekking gedaan die een vaccin tegen malaria weer een stap dichterbij brengt. De onderzoekers brachten de eiwitten van een dodelijke malariaparasiet in kaart en slaagden er in een van deze eiwitten uit te schakelen. Die ontdekking kan de basis vormen voor een malariavaccin, aldus de wetenschappers.

Vaccin dringend nodig
Dagelijks sterven in Afrika tweeduizend kinderen aan malaria. Een vaccin is dringend nodig om die sterfte terug te dringen. De gevaarlijke ziekte begint met besmette muggen. Zij steken hun menselijke slachtoffers en brengen zo malariaparasieten over. Na een rijpingsfase in de lever komen ziekmakende vormen van de parasiet in de bloedbaan terecht. Vanaf dat moment veroorzaken de parasieten malaria bij mensen.

Genetische modificatie
De onderzoekers willen de malariaparasiet verzwakken door via genetische modificatie vrijkomende eiwitten uit te schakelen. Eerder werden muizen beschermd tegen een malaria-infectie door hen te besmetten met parasieten waaruit een eiwit was verwijderd. Nu slaagden de onderzoekers er dus ook in een eiwit uit te schakelen in een voor mensen dodelijke malariaparasiet.
www.demorgen.be 31/10/08

Laat ons hopen dat er zo vlug mogelijk een vaccin komt tegen malaria. 2000 kinderen stervern dagelijks in Afrika door deze ziekte, dat zijn er 730 000 per jaar. Dat is een getal dat we ons bijna niet kunnen voorstellen in de realiteit.