PDA

Bekijk de volledige versie : Somers fluit Dedecker terug (again)


Pieterjan
5th September 2005, 00:38
BRUSSEL - Senator Jean-Marie Dedecker (VLD) dient een wetsvoorstel in om de kerncentrales in ons land open te houden. ,,Er is geen alternatief'', klinkt het. VLD-voorzitter Bart Somers fluit Dedecker terug.

Over tien jaar moet in ons land de eerste kerncentrale haar deuren sluiten. Nog eens tien jaar later mag er geen gebruik meer worden gemaakt van nucleaire energie. Dat heeft de vorige, paars-groene, regering twee jaar geleden beslist.

De uitstap uit kernenergie staat in ons land onder druk. De Kyoto-normen moeten gehaald worden en er zijn nog steeds onvoldoende alternatieven om de milieuvervuilende ruwe olie te vervangen.

Dedecker omschrijft de beslissing van de vorige regering over kernenergie als pure onzin. ,,We moeten onze oude kleren niet weggooien voor we nieuwe hebben. Onze olie zal tussen 2036 en 2050 uitgeput raken en onze veelbesproken windmolens leveren momenteel twee procent van onze energie. Er zijn onvoldoende alternatieven voorhanden. De redenering was dat we wel verplicht zouden zijn om alternatieven te zoeken als de centrales zouden sluiten. Dat was onzin, niet meer dan een gril van de groenen.''

,,Als we de kerncentrales sluiten, moet ik over tien jaar licht maken met een kaarsje. Daar heeft niemand zin in. En waarom zouden buitenlandse bedrijven zich in België komen vestigen als ze niet weten hoe ze over tien jaar elektriciteit zullen krijgen? De kerncentrales sluiten is een economisch onverantwoorde oplossing.''

Voor coalitiepartner SP.A is terugkomen op de beslissing van de vorige regering onbespreekbaar. ,,Als de VLD het regeerakkoord wil doorbreken, dan moet het maar in de oppositie'', waarschuwt toekomstig SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte.

VLD-voorzitter Bart Somers haast zich dan ook om het initiatief van Dedecker te kaderen. ,,We kunnen onze parlementairen niet verbieden om het debat te blijven voeren. Zeker in tijden van oliecrisis, is het goed om ons af te vragen hoe het verder moet.''

Dedecker scoort vooral bij de andere partijen. CD&V, NV-A en Vlaams Belang lieten al weten dat ze het idee steunen en voor het wetsvoorstel van de senator zullen stemmen.

Minister van Energie Marc Verwilghen (VLD) heeft een uitgebreide studie besteld en wil ,,het debat over kernenergie volgend jaar weer op de agenda zetten''.

(wh)

05/09/2005

(wh)