PDA

Bekijk de volledige versie : Een warm hart met een warm kopje koffie


Barst
31st October 2008, 03:55
Een warm hart met een warm kopje koffie


BRUSSEL - Hoe aardig we mensen vinden, hangt af van pietluttigheden zoals de temperatuur van een kop koffie die we vasthouden.


Voor degene die je lief hebt koester je warme gevoelens. En iemand met een warme persoonlijkheid is betrouwbaar.

Dat zijn geen holle frases, maar metaforen die onze gevoelens opmerkelijk goed weergeven, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wetenschappers van de universiteit van Yale hebben aangetoond dat we anderen aardiger vinden wanneer we iets warms vasthouden. Hun bevindingen staan beschreven in het gerenommeerde tijdschrift Science.

De Amerikanen gebruikten geen ingewikkelde opstellingen of geavanceerde hersenscans, maar simpele instrumenten zoals kopjes koffie. Hun eerste experiment begon al in de lift naar het laboratorium. Een onderzoeksmedewerker vroeg daar aan de proefpersonen of ze haar koffie even konden vasthouden, zogenaamd omdat ze dan haar handen vrij had om wat persoonsgegevens in te vullen. De ene keer had zij hete koffie bij zich en de andere keer ijskoffie.

Aangekomen in het laboratorium kregen de deelnemers nauwkeurige omschrijvingen van personen te lezen en moesten ze aangeven hoe 'warm' ze die fictieve personen vonden. Deelnemers die kortstondig de hete koffie hadden vastgehouden, omschreven de personen overwegend als sympathiek. De andere groep reageerde tegenovergesteld.

In een tweede experiment werd proefpersonen verteld dat ze aan een productentest meededen. Ze moesten een ijszak of een warm kussen vasthouden en hun mening geven over die producten. Na afloop konden ze als dank voor hun medewerking een drankje krijgen of een cadeaubon voor een vriend. Degenen die het warme kussen hadden gevoeld, kozen in meerderheid voor de cadeaubon. De mensen met koude handen wilden vooral een presentje voor zichzelf en kozen voor het drankje.

Als we iets warms vasthouden beïnvloedt dat kennelijk niet alleen ons welbevinden en onze genegenheid voor anderen. 'We worden er ook guller van', concludeert onderzoeker John Bargh in een persbericht van Science.


DS, 30-10-2008 (Tomas van Dijk)