Inloggen

Bekijk de volledige versie : Italiaanse leraren de straat op


Barst
31st October 2008, 03:24
Italiaanse leraren de straat op


Een miljoen boze docenten trokken gisteren volgens de onderwijsbonden door Rome uit protest tegen een serie hervormingen. Met een onwetend volk is het makkelijk regeren’, zo luidde een van de slogans.


Volgens ooggetuigen waren er veel minder leraren op de been, maar het verzet is hoe dan ook stevig: 90 procent van de scholen in het land was dicht. Al weken zijn er protesten tegen de ingrepen die het parlement woensdag goedkeurde.

Premier Berlusconi hoopt door in vier jaar tijd 87.000 banen te schrappen –7 procent van het totaal– bijna acht miljard euro voor de schatkist te verdienen. Veel keus heeft hij niet: Italië moet de collectieve uitgaven drastisch verminderen om de staatshuishouding op orde te brengen. En onderwijs is een grote post op de begroting.

De boze leraren vrezen ’veel te grote klassen’ op alle onderwijsniveaus en een verschraling van het aanbod. Zo zouden gymnastiek, beeldende vorming en cultuur sneuvelen. De bonden eisen dat er een streep door de bezuinigingen wordt gehaald en ze willen dat ook andere maatregelen waarover zij niet mochten meepraten alsnog van tafel verdwijnen.

Fel omstreden is bijvoorbeeld het cijfer dat leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs voortaan krijgen voor gedrag, een cijfer dat meetelt bij de overgang. Het is vooral bedoeld om het pesten te bestrijden. En leerlingen in het basisonderwijs krijgen als het aan het parlement ligt voortaan te maken met één leerkracht. Sinds 1990 zijn in Italië groepjes van twee of drie leraren gekoppeld aan een klas. Leraren voor bijvoorbeeld Engels of beeldende vorming sluiten zich bij deze teams aan. Ook dreigt de schoolweek te kort te worden. Nu brengen Italiaanse kinderen 35 uur op school door, waarvan vier uur in de kantine. Dat zou 24 uur worden.

Het kan niet anders of die wijziging in het lesrooster is de dood van de voor vaders en moeders bijzonder praktische schooldagen die duren van half negen tot half vijf, zeggen ook de ouderorganisaties. Volgens de nieuwe wet mogen scholen de lestijden wel uitbreiden, en buiten schooltijd alsnog gymnastiek, beeldende vorming en cultuurvakken aanbieden, maar dan wel op eigen kosten. Dat komt volgens de bonden neer op een ’ontoelaatbare privatisering’ van het onderwijs. Ook de kantine zal in handen komen van bedrijven die te dure maaltijden zullen aanbieden, zo is de vrees.

Het ’reactionaire karakter’ van de hervorming komt, zeggen de critici, vooral tot uiting in de terugkeer van het cijferrapport. Beoordelingen als voldoende en goed maken volgens minister van onderwijs Mariastella Gelmini te weinig duidelijk wat een leerling precies presteert.

Berlusconi staat er goed voor in de peilingen, 73 procent van de Italianen oordeelt positief over hem. Volgens hem laten de leraren zich manuipuleren door de linkse oppositie die de onrust wil aangrijpen er weer boven op te komen.


Trouw, 31-10-2008