PDA

Bekijk de volledige versie : Criminaliteit blijft dalen


Barst
30th October 2008, 17:10
Criminaliteit blijft dalen


ANTWERPEN - De Antwerpse criminaliteit daalde de eerste negen maanden van dit jaar met bijna 6procent. De positieve tendens van de voorbije vijf jaar zet zich dus door. Al blijven de misdaadcijfers wel hoog.


Zes jaar geleden was het een halfjaarlijkse traditie dat het Vlaams Blok met veel ophef de stijgende Antwerpse criminaliteitscijfers presenteerde, vaak nog voor het stadsbestuur de statistieken onder ogen had gekregen. Toenmalig burgemeester Leona Detiège (SP.A), veiligheidsschepen Dirk Grootjans (Open VLD) en korpschef Luc Lamine maakten daar een einde aan. De cijfers werden de voorbije jaren door de politiecel Misdaadanalyse angstvallig bewaakt en drongen niet meer tot de oppositie door.

In 2002 kon de stad voor het eerst zelf met de misdaadcijfers uitpakken, die toen - toeval of niet - voor het eerst een positieve trend vertoonden. Sindsdien daalt de criminaliteit elk jaar. Nu maken burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en korpschef Eddy Baelemans nog één keer per jaar de cijfers bekend, in april.

Toch slaagde Vlaams Belang er blijkbaar opnieuw in om de hand te leggen op de jongste statistieken, die van de eerste negen maanden van 2008. 'We doorbreken de doofpotoperatie van Janssens en co', zegt Filip Dewinter. 'Door geen informatie meer te geven wil de burgemeester de indruk wekken dat er geen criminaliteitsprobleem meer is. Door die informatiestop op te heffen zetten we onze eis om de cijfers driemaandelijks te publiceren kracht bij.'

De politie reageert met een onderzoek naar het lek binnen het korps. 'We kunnen niet anders dan toegeven dat het onze cijfers zijn en dat ze correct zijn', zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert.

Dat de criminaliteitscijfers met 6procent daalden, maakt weinig indruk op Dewinter: 'Een gevolg van de geringe aangiftebereidheid.' Hij bezorgde de statistieken aan de media, vergezeld van een analyse die dat goede politierapport in een ander daglicht stellen.

'Onrustwekkend blijft het hoge aantal diefstallen en woninginbraken. De categorie zware diefstal in woning blijft in 2008 steken op het hoogste niveau ooit, zijnde 3.318 feiten voor de eerste negenmaanden. Andere stijgers zijn: diefstallen met geweld, diefstallen gewapenderhand en winkeldiefstallen. Noteren we dat woninginbraken al enkele jaren korpsprioriteit nummer één is. Uit de cijfers blijkt alvast dat de huidige politionele maatregelen niet leiden tot een daling van het aantal woninginbraken', stelt Dewinter.

De politie wil niet reageren op de inhoud van die criminaliteitscijfers, behalve 'dat wij een andere analyse maken'. Patrick Janssens noemt op zijn beurt 'de cijfers geen geheim. Ze worden om de twee weken aan de korpsleiding en afdelingschefs bezorgd. Op basis daarvan kunnen ze hun werking en operationele acties afstemmen.'

Of die criminaliteitscijfers niet om de drie maanden bekend gemaakt kunnen worden, zoals VB vraagt? 'Ik hou me aan het bestuursakkoord, dat stelt om ze één keer per jaar vrij te geven', zegt Janssens. Hij toont zich wel bereid de zaak opnieuw te bekijken 'wanneer er zo'n signaal van een meerderheid binnen de gemeenteraad komt.'


DS, 30-10-2008 (Kris Goossenaerts)