PDA

Bekijk de volledige versie : ,,Lasten op arbeid met ruim 1 miljard omlaag''


DassenPeter
3rd September 2005, 16:46
BRUSSEL - Rudy Demotte, de federale minister van Sociale Zaken, is bereid de lasten op arbeid met 1,3 miljard euro te laten dalen. Dat zegt hij zaterdag in een interview met de krant De Tijd. De lastenverlaging moet volgens de minister vooral de arbeidsintensieve en innovatieve bedrijven ten goede komen.

De lastenverlaging maakt deel uit van het 'Nieuw Sociaal Contract' van Demotte, dat voorziet in een andere financiering van de sociale zekerheid. In het oorspronkelijke plan zou de lastenverlaging worden gecompenseerd door drie inkomstenkanalen: een robottaks (op toegevoegde waarde), een hervormde bijzondere sociale bijdrage en het doorsluizen van persoons- en vennootschapsbelastingen. Dat stuitte op kritiek van de werkgevers en de liberalen. Demotte zegt nu bereid te zijn het plan bij te schaven, waarbij de oplossing ,,een mix van ideeën'' is. Het hernieuwd werkstuk moet tegen 13 september klaar zijn.

Nieuwsblad

DassenPeter
3rd September 2005, 16:52
Het lijkt zeker en vast een enorm bedrag, maar we dit bekijken ten opzichte van het aantal werknemers in België is het geen enorme geste.
Langs de andere kant is het ook zo dat ze geen geld kunnen bijmaken. Daarom dat het geld dan maar van andere belastingen moeten komen.
Dit is natuurlijk ook erg logisch.
Het hele systeem van de sociale zekerheid mag men zeker en vast niet overboord gooien, maar misschien aanpassen. Een afschaffing kan grote armoede en crisis tot gevolg hebben. Zie bv. maar in Amerika.
Een bepaalde aanpassing kan bv. zijn dat de werkloosheidsuitkering naar beneden gaat, of iets dergelijks. Maar de perfecte oplossing zal men wel nooit vinden.