PDA

Bekijk de volledige versie : Senator Louis Ide 'monddood gemaakt'


Barst
30th October 2008, 04:05
Senator Louis Ide 'monddood gemaakt'


BRUSSEL - Senator Louis Ide (N-VA) vindt dat hij monddood is gemaakt. De senaatsvoorzitter verbiedt hem nog 'statistische vragen' te stellen. Die gingen bijna altijd over communautaire scheeftrekkingen.


Een van de kampioenen-vraagstellers in de Senaat, de arts Louis Ide (N-VA), voelt zich aangetast in zijn 'zijn'. Hij mag geen vragen meer stellen.

Uitgerekend de dag dat de gezamenlijke N-VA- en CD&V-fractie gesplitst werd, stuurde senaatsvoorzitter Armand Dedecker (MR) hem een brief om te melden dat 46 van zijn vragen 'onontvankelijk' verklaard werden. Ze komen in de Senaat niet meer aan bod. En als de senator ze toch wil stellen, moet hij zich maar rechtstreeks richten tot de minister. Die moet dan niet antwoorden.

Voor Louis Ide is dat bijna de doodsteek. In zijn korte parlementaire loopbaan heeft hij zich opgewerkt tot een van de kampioenen-vraagstellers, over de voedselveiligheid en de gezondheidszorg en vooral over de communautaire verschillen daarin.

Iedereen weet dat er grote verschillen zijn tussen noord en zuid in het gebruik van bepaalde medicamenten, behandelingen en regelingen. In de jaren negentig werd zelfs een speciale commissie (de commissie-Jadot) opgericht om die in kaart te brengen.

Later werd beslist die gegevens geheim te houden en ze niet meer te publiceren. Senator Ide is van mening dat het 'achterhouden en verdoezelen' van die gegevens 'niet kan' en stelt dus veel vragen om ze toch in handen te krijgen.

Als gevolg van zijn onophoudelijke vragenijver - waarop ze toch telkens moesten antwoorden - beslisten de diensten van de ziekteverzekering recent de gegevens dan toch maar opnieuw te publiceren vanaf volgend jaar, weliswaar niet de originele cijfers, maar cijfers die zijn 'aangepast', rekening houdend met de 'objectieve behoeften' in de regio's.

Senaatsvoorzitter Armand Dedecker (MR) pakt Ide (N-VA) aan op grond van het artikel dat zegt dat geen 'zuiver statistische vragen' mogen worden gesteld.

Ide zegt dat hij geen zuiver statistische vragen stelt maar vragen die 'peilen naar de ongelijkheden in het beleid en in de toepassing van de regels'. Vragen daarover verbieden, is verhinderen dat het beleid beoordeeld wordt vanuit het aspect 'regionale gelijkheid', is zijn redenering.

Hij verwijt de senaatsvoorzitter trouwens ook andere vragen afgekeurd te hebben: van de 46 zijn er volgens hem 2 die niet eens om een cijfer vragen, en 9 die naast cijfers ook andere informatie vragen.

'Meer dan een jaar lang werden meer dan 100 zulke vragen van mij wel geduld. Nu de N-VA niet meer tot de meerderheid behoort, mag ik ze niet meer stellen, terwijl collega's van andere partijen zulke vragen ongestoord mogen stellen.'

Ide zegt dat het uniek is wat hem overkomt. Er zijn geen gevallen bekend waarin 46 vragen geweigerd werden. De diensten van de Senaat 'spreken zich niet uit over de vragen van senator Ide' maar zeggen wel 'dat het nog gebeurt' dat een vraag geweigerd wordt 'omdat ze zuiver statistisch is of maar één geval betreft'.


DS, 30-10-2008 (Guy Tegenbos)