PDA

Bekijk de volledige versie : evacuatie gevangenen


Wouter
3rd September 2005, 13:06
Prison inmates are held at the end of a sunken highway in New Orleans, Louisiana August 31, 2005 after Hurricane Katrina struck. Authorities struggled on Wednesday to evacuate thousands of people from hurricane-battered New Orleans as food and water grew scarce and looters raided stores, while U.S. President George W. Bush said it would take years to recover from the devastation.

31 Aug 2005 REUTERS/Marc Serota

===============
Gevangenen in New Orleans verdronken in hun cel
Welke wantoestanden zich allemaal in New Orleans afspeelden, blijkt ook duidelijk uit het lot van de gevangenen in de door de orkaan Katrina getroffen stad. Sommige gedetineerden verdronken in hun cel, blijkt uit het relaas van een agent die tijdens en na de storm een gevangenis moest bewaken.

De meeste gedetineerden zaten zeker drie dagen zonder water en brood, aldus hulpsheriff Luis Reyes. Hij zag dat wanhopige gevangenen zich uit ramen wierpen en op prikkeldraad met mesjes terechtkwamen. Zij hingen daar uren voordat zij werden gered.

Totaal uitgedroogde gedetineerden knoopten T-shirts aan elkaar en lieten daarmee een laars in het vuile water zakken. Het was hetzelfde water waarin de gevangenen kort daarvoor nog hun behoeftes hadden gedaan, aldus de verbijsterde 33-jarige Reyes.

In zijn detentiecentrum brak woensdag, enkele dagen nadat de orkaan over New Orleans was geraasd, onrust uit. De gevangenen zeiden dat het niet hun bedoeling was het complex te overmeesteren. Ze wilden gewoon wat water en voedsel. Een deel sloeg gaten in de wanden en kon ontsnappen.

De meeste gevangenen uit de detentiecentra van New Orleans, naar schatting 4600 tot 5000 personen, werden op een viaduct bijeengebracht in afwachting van hun evacuatie. Donderdag arriveerden de eerste vrachtwagens om de gevangenen naar elders te brengen.

Het grootste deel van het gevangenispersoneel van New Orleans moest in de verdronken stad achterblijven. Ze werden voorzien van water en voedsel, maar voelden zich in de steek gelaten. Nadat zij een nacht op de betonnen brug in de openlucht hadden doorgebracht, konden zij vrijdag vertrekken. Ook Reyes mocht met een helikopter meevliegen.
HLN 03/09/05 09u43