PDA

Bekijk de volledige versie : Stormloop op stookolie


DassenPeter
3rd September 2005, 12:36
Vlaanderen plaatst grote, Wallonië kleine bestellingen

Terwijl de Vlaamse regering nog nadenkt over tegemoetkomingen voor de dure brandstofprijzen, kunnen de leveranciers van stookolie de bestellingen amper bijhouden. ,,Sinds tien dagen is de vraag explosief aan het stijgen'', zegt Wilfried De Hertoghe van de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars (Brafco).

Mensen lijken in paniek te zijn'', zegt De Hertoghe. ,,Ze vrezen dat de prijzen verder zullen stijgen. Dat risico willen ze niet lopen. We zitten plots in een heel andere situatie dan tot voor twee weken. Toen speculeerde iedereen op een prijsdaling, nu op een prijsstijging.''

Wie gisteren minstens 2.000 liter stookolie bestelde, betaalde daarvoor 0,6392 euro per liter. Wie minder dan 2.000 liter bestelde, betaalde daarvoor maximum 0,6613 euro per liter. Dat is bijna dubbel zoveel als vorig jaar rond dezelfde tijd.

Stookolieleveranciers mogen bijna overal grote hoeveelheden leveren. ,,Iedereen wil een volle tank'', zegt De Hertoghe. ,,We horen vaak dat mensen hun spaarboek daarvoor aanspreken. Ze willen blijkbaar met een gerust gemoed de winter ingaan. Beter nu stookolie kopen dan over een paar weken, wanneer de prijzen nog hoger zijn, zo redeneert de klant. Ik denk dat dat de juiste redenering is. De prijzen kunnen nog stijgen.''

De Hertoghe wijst op een verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. ,,Terwijl de Vlaamse leveranciers overal tanks tot aan de rand vullen, mogen onze Waalse collega's meestal maar kleine hoeveelheden - 200 tot 300 liter - leveren. Vooral de mensen in Henegouwen kunnen de hoge prijzen niet meer betalen. Onze Waalse collega's trekken aan de alarmbel.''

De grote vraag naar stookolie leidt tot wachttijden voor levering die oplopen tot een paar dagen. ,,Maar er is voor iedereen genoeg. Er is zeker geen sprake van schaarste'', zegt De Hertoghe.

Het volk

DassenPeter
3rd September 2005, 13:32
De olieprijzen slaan de laatste tijd de pan uit. Dat dit op een bepaald ogenblik ging gebeuren wist men al een hele lange tijd geleden.
Dit lijkt onoverkomelijk, maar dat is het zeker niet in mijn ogen. Er zijn verschillende alternatieven. Denk maar aan een auto op water. Deze technologie is reeds vergevorderd. Of bv. het gebruik van energie van de zon om de woningen te verwaren. Dit is minstens even efficiënt en de kostprijs is ook een heel pak goedkoper aangezien dat zo een installatie voor een groot stuk kan worden worden teruggevorderd via de belastingen.

De regering gaat nu ook 75 of 150 euro terugbetalen aan de gezinnen als tegemoetkoming voor de hoge olieprijzen. Langs de adere kant kunnen ze ook de accijnzen verminderen, maar dat zal niet gebeuren omdat dat een hele grote inkomstenvermindering zou betekenen voor de overheid.
De 75 of 150 euro lijkt me dus een middel om de mensen te sussen.