PDA

Bekijk de volledige versie : Turkije & E.U.: gekissebis...


Barst
3rd September 2005, 04:53
Turkije en Europese Unie waarschuwen elkaar


NEWPORT - De Europese Unie begint op 3 oktober zo goed als zeker te onderhandelen met Turkije over toetreding. Maar als er nog bijkomende voorwaarden komen van Europese zijde, dan hoeft het voor Turkije niet meer.


De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullah Gül, pakt in het Britse kwaliteitsblad The Economist uit met de waarschuwing dat zijn regering geen nieuwe voorwaarden meer aanvaardt van Europese zijde. ,,Indien de Unie wat dan ook voorstelt dat niet het volledige lidmaatschap is, of nieuwe voorwaarden stelt, dan zullen we weigeren. En dit keer zal het echt voorgoed zijn. (...) Niemand kan verwachten dat Turkije nog bijkomende toegevingen doet'', zegt de Turkse minister.

Die uitspraak deed op het informele overleg in Newport tussen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken de voorhoofden fronsen. Maar er kwam meteen een even duidelijke waarschuwing van Europese zijde.

Commissaris Olli Rehn van Uitbreiding zei dat de Turkse weigering om ook na de ondertekening van het protocol van Ankara, de Cypriotische schepen in Turkse havens te behandelen en vliegtuigen te laten landen en overvliegen, niet kan. Rehn noemde dat ,,red lines'' waarover niet meer onderhandeld wordt.


03/09/2005 Bernard Bulcke

©Copyright De Standaard