PDA

Bekijk de volledige versie : Moslima's eisen vrouwvriendelijke islam


Hanne Vennekens
28th October 2008, 14:29
Moslima's eisen vrouwvriendelijke islam

Een internationale werkgroep van moslimvrouwen claimt vrouwenrechten. Daarbij willen ze islamitische geschriften ontdoen van vrouwonvriendelijke interpretaties. De werkgroep schuwt de discussie niet met religieuze autoriteiten. Van verschillende kanten krijgt het 'islamitisch feminisme' kritiek.

De Internationale Groep voor Studie en Reflectie over de Vrouw in de Islam (GIERFI) organiseert studiedagen over het islamitisch recht en brengt publicaties uit in samenwerking met internationale wetenschappers. Dit weekend startte al een eerste debat in de Marokkaanse hoofdstad Rabat.

Westers beeld
Asma Lmrabet, voorzitster van de studiegroep, vindt dat een seksistische lezing van de oorspronkelijke teksten door de eeuwen heen hebben bijgedragen aan discriminatie en onderdrukking van de vrouwen. Lmrabet wil enerzijds het westerse beeld van de moslimvrouw corrigeren en anderzijds de vinger leggen op discriminerende interpretaties van de bronteksten van de islam.

Kritieken
Hun betoog wordt niet overal op gejuich ontvangen. Islamgeleerden stellen dat de feministes niet over voldoende kennis beschikken om de bronteksten te interpreteren. Wetenschappers claimen dan weer dat de benadering vanuit een islamitisch perspectief niet historisch genoeg is. Seculaire feministes ten slotte twijfelen vaak aan de oprechtheid van gelijkheidseisen door religieuze vrouwen. (lvl)

bron : www.hln.be : http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/467902/2008/10/28/Moslima-s-eisen-vrouwvriendelijke-islam.dhtml
28.10.2008

Smits.Diede
29th October 2008, 15:01
Dit is niet nieuw, sinds de jaren '70 is de feministische exegese een exponent van de algemene vrouwenbeweging.
Basis hiervoor was, dat de bijbel al eeuwen vanuit patriarchale vooronderstellingen gelezen en verklaard werd.

We moeten de overwegende patriarchale inslag van de bijbel erkennen. Het valt helemaal niet te ontkennen dat de bijbel het product is van een sterk mannelijk gerichte samenleving. Maar dat betekent niet dat het woord van God patriarchaal is. Zo staan er in de bijbel ook teksten die zowel impliciet als expliciet evenveel recht doen aan vrouwen als aan mannen (vb. Hooglied).

Dat de teksten geschreven zijn in een patriarchale samenleving, daar kunnen we niets meer aan doen. Dat is nu eenmaal zo. Dat betekent niet dat we de bijbel niet mogen actualiseren en aanpassen aan de huidige samenleving, die alles behalve patriarchaal is.

De vrouwenbeweging heeft recht van spreken als ze zegt: "Wij willen de islamitische teksten ontdoen van vrouwonvriendelijke interpretaties." Je moet de bijbel lezen vanuit zijn ontstaansgeschiedenis en toepassen op het nu en dat betekent: geen discriminatie, mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig!