PDA

Bekijk de volledige versie : Protest tegen Jeroen Meus die 'Plat Préféré' van Hitler bereidt


Ellen Bolckmans
27th October 2008, 23:36
Jeroen Meus.
De vereniging van Belgische politieke gevangenen reageert verbolgen op het thema van de volgende aflevering van het Canvas-programma Plat Préféré, dat op dinsdag 28 oktober uitgezonden wordt. Daarin zal chef-kok Jeroen Meus het favoriete gerecht van Adolf Hitler bereiden, forel met botersaus. Dat staat te lezen op de website van het tijdschrift Joods Actueel.

In het programma zal Meus naar het Duitse Beieren trekken om er de lievelingsmaaltijd van de Führer te bereiden. François De Coster, voorzitter van de vereniging van Belgische politieke gevangenen, reageert verbolgen. "Wat wij hebben meegemaakt zullen we nooit vergeten. Iedereen die een dierbare verloren heeft aan de nazi-barbarij of de concentratiekampen zelf heeft meegemaakt, is onthutst dat Canvas hieraan ruimte besteedt."

"Banalisering van Hitler"
Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, ziet geen kwaad opzet achter de keuze van Jeroen Meus. "Het gaat eerder om naïviteit en het niet inzien van de historische en emotionele beladenheid van de Holocaust voor de overlevenden", verklaart hij. Freilich maakt zich vooral zorgen om de banalisering van figuren als Hitler, zeker bij de jongere generatie.

Volgens Joods Actueel kijken neonazi's nu al reikhalzend uit naar het Canvas-programma. "Onze journalisten hebben vernomen dat neo-nazi websites volop reclame maken voor het Canvas-programma en chef Meus tot lokale held hebben gebombardeerd", zegt hoofdredacteur Freilich.

De VRT is zich bewust van de ernst van de zaak, maar heeft nog niet officieel gereageerd. De omroep werkt aan een standpunt in verband met de polemiek. (belga/tw)

Bron: de morgen

Kritiek:

Enerzijds begrijp ik de reactie van de voorzitter van de vereniging van Belgische politieke gevangenen volledig. Het is normaal dat mensen zich aangesproken voelen of dat hun gevoelens en herinneringen terug naar boven komen.
Anderzijds, de reactie van Michael Freilich is duidelijk.
Natuurlijk neemt iedereen dit nieuws anders op. Het volgende citaat vind ik persoonlijk niet geweldig. "Onze journalisten hebben vernomen dat neo-nazi websites volop reclame maken voor het Canvas-programma en chef Meus tot lokale held hebben gebombardeerd". Als er zoiets gebeurt, ben ik er ook volledig tegen.
Het is positief dat de VRT bewust is van de ernst van de zaak.

Joeri Op de Beeck
28th October 2008, 13:20
Wat hierop te zeggen? Het is inderdaad zo dat dit niet direct een goed voorbeeld is van historiciteit bij de VRT... Dit is een discussie die ze hadden moeten zien aankomen. Iedereen heeft het er immers nog steeds moeilijk mee om Adolf Hitler als een persoon te aanschouwen (kijk maar naar de kritiek op Der Untergang).
De uitleg van de vereniging van politieke gevangenen snap ik dan weer niet... Zeggen zij nu gewoon dat zij elke keer als er iemand forel met botersaus klaarmaakt hun beproevingen terug moeten doorstaan?

De meeste logische en correcte uitleg hier wordt in mijn ogen gegeven door de hoofdredacteur van Joods Actueel. Het gevaar zit em juist in dat voorstellen van personen als Hitler als gewone personen. Het merendeel van de jeugd van tegenwoordig is zich niet meer bewust van wat er toen gebeurd is en denken geen 5 seconden dat dat terug zou kunne komen (hoewel de geschiedenis zich bijna tot op de letter aan het herhalen is). Ik kom dit constant tegen met mijn hobby.
Misschien beter dus dat het niet wordt uitgezonden. Wie forel met botersaus wilt klaarmaken zal dan maar een kookboek moeten raadplegen of wachten tot ze dat ook maken in microgolfmaaltijd...

Britt Janssens
28th October 2008, 14:14
Van waar de discussie? Wat er gebeurt is in de Tweede Wereldoorlog is niet te vergeven, en iedereen (buiten de neonazi's dan), leeft mee met de overlevenden van de holocaust en de familie van de slachtoffers. Maar kwetst men deze mensen door het lievelingsgerecht van Hitler klaar te maken?
Er zullen wellicht nog vele anderen zijn die graag forel met botersaus eten, en deze mensen mogen weten hoe ze dit moeten klaarmaken.
Natuurlijk is het een spijtige zaak dat men dan zegt dat dit de 'Plat Préféré' van Hitler is, een figuur die een blijvend litteken heeft achtergelaten op onze geschiedenis. Maar moet men daar moeilijk over doen?


Ik vind wel dat de jeugd soms de neiging heeft om de persoon 'Hitler' niet juist in te schatten. Kijk maar naar het experiment genaamd 'The Wave'. De leerlingen van deze school snapten ook niet dat men in WO II zo gemakkelijk te manipuleren was door Hitler. Maar hun leraar deed exact hetzelfde bij hen, en met resultaat.
Daarom vind ik het belangrijk dat de jeugd moet weten wat er toen gebeurd is, wat voor een verschrikkelijke persoonlijkheid Hitler was.

Barst
28th October 2008, 22:14
'Link tussen Hitler en forel verzonnen'


Het verhaal dat Adolf Hitlers lievelingskost forel met botersaus was, werd verzonnen door de programmamakers van de VRT. Dat beweert Michaël Freilich van het tijdschrift Joods Actueel in een opiniestuk op de website van het tijdschrift.


Volgens Freilich bevestigt een goede bron binnen de VRT dat de programmamakers geen gerecht konden vinden dat gelinkt kon worden aan Hitler, en hebben ze dan de lokale specialiteit van het Duitse Berchtesgaden gebruikt.

VRT-woordvoerdster Diane Waumans ontkent de aantijging formeel en wenst niet te reageren.

De uitzending van Plat Préféré over Hitler werd maandag door de VRT ingetrokken en zal dus dinsdag niet uitgezonden worden.

Redacteurs van Joods Actueel deden onderzoek en spraken met een Duitse professor die beweert dat Hitler vanaf 1938 een strikte vegetariër was.

Volgens Michael Freilich bestaat er dan ook geen culinaire rechtvaardiging voor het programma. 'De ongevoeligheid die we de programmamakers verweten, is dus des te groter', zegt Freilich.

'De mediabelangstelling maakte blijkbaar deel uit van een pervers plan om de show in de kijker te brengen', gaat hij voort.

Bij de VRT ontkent men de beschuldigingen. 'Dit klopt gewoon niet. Niemand heeft het programma gezien en we hoeven dan ook geen verantwoording meer af te leggen', zegt Diane Waumans.


Blog DS, 28-10-2008

Sofie Daems
29th October 2008, 19:57
Toen ik het artikel in de krant las dat er oproer was vanwege het programma van Jeroen Meus (Plat Préféré), vond ik dit toch wel lichtjes overdreven.
Ik moet toegeven, Hitler heeft gruwelijke dingen gedaan in het verleden, maar is dat de reden waarom Meus er niet meer over mag praten? Hij ging die man helemaal niet verheerlijken, integendeel! Sommigen beweerden dat Meus handelde uit naïviteit, maar de kok was zich er wel van bewust.
Ik vind het jammer dat dit zoveel oproer heeft veroorzaakt, want om eerlijk te zijn, ik had deze aflevering wél graag willen zien.

Stef.Berghmans
31st October 2008, 18:18
TV-kok Jeroen Meus biedt excuses aan voor Hitler-gerecht

De televisiekok Jeroen Meus biedt zijn excuses aan na het Hitler-incident in 'Plat Préféré'. Meus had het lievelingsgerecht klaargemaakt van Hitler, maar dat werd uiteindelijk niet uitgezonden.

Meus zegt dat hij niet had beseft dat Hitler hevige reacties teweeg zou brengen. Hij biedt nu zijn excuses aan, na een reis in de Verenigde Staten. Hij zal ook geen verder commentaar leveren op het incident.

Mijn mening:

ik vind de hele discussie ZWAAR overdreven. Natuurlijk, wat er gebeurd is in de tweede wereldoorlog mag niet vergeten en geminimaliseerd worden. Daartegenover staat dan dat het hier om een kookprogramma gaat, niet om een of ander programma dat Hitler zou ophemelen.

Als in dit programma de lievelingskost van bv. Leopold II klaargemaakt zou worden, mag dit dan ook niet uitgezonden worden door zijn wandaden in Belgisch Kongo?

Ik vraag me ook af welk nadeel Joods Actueel heeft bij de uitzending van dit programma...

jasper.meeussen
4th November 2008, 13:14
Naar mijn mening een zeer ongelukkige keuze van de makers van het programma. De kritiek hierop lijkt me dan ook terecht, het had pas erg geweest als iedereen dit maar normaal had gevonden...

Een persoon als Hitler hoeft nooit meer in de belangstelling te staan, waarom zou je dan het lievelingsgerecht klaarmaken van iemand die zoveel gruwelijke daden heeft gepleegd? Hitler moet herinnerd worden als een persoon die miljoenen mensen heeft gedood, niet als een liefhebber van een of ander gerecht. Er zijn genoeg andere historische figuren die wel iets positiefs voor de wereld en de mensen hebben gedaan!

Het feit dat de VRT de uitzending uiteindelijk niet heeft uitgezonden, geeft volgens mij toch wel aan dat ze er zich van bewust waren.

Sanne.Etienne
5th November 2008, 17:03
Als we zo gaan beginnen dat we van die persoon en die persoon niet het lievelingsgerecht mogen bereiden, dan kan je het beter niet meer doen ook niet.
Als men nu had gezegd, het lievelingsgerecht van Osama Bin Laden en mensen zouden dan protesteren, dat zou ik nog begrijpen omdat dat veel verser in het geheugen zit. Maar Hitler is al lang verleden tijd. Zeker nog niet vergeten, maar de wereld van vandaag heeft nog maar weinig of niets te maken met Hitler.
Als je dan zegt, we maken het lievelingsgerecht van de paus eens klaar.. Ja dat zou dan ook niet mogen omdat de niet-christenen onder ons daar misschien ook bezwaar tegen zouden hebben.
Achja, dat Jeroen Meus mijn lievelingsgerecht dan maar eens klaarmaakt, daar kan niemand toch iets tegen hebben ??