PDA

Bekijk de volledige versie : Noordpool smelt zelfs tijdens winter


Karenoris
27th October 2008, 15:41
Noordpool smelt zelfs tijdens winter

Volgens een Britse studie smelt het Noordpoolijs tegenwoordig zowel tijdens de zomer als tijdens de winter. Normaal bereikt de ijsmassa aan het einde van de zomer een minimum, maar ook tijdens de wintermaanden blijkt het ijs te smelten. Dit jaar resulteerde dat voor het eerst in een ijsvrije doorgang. De vorige winter zou de dikte van het ijs met 19 procent afgenomen zijn en dat is een record. Daardoor krijgt de ijskap nog minder tijd om zichzelf te herstellen.

Verontrustend
"Het ijs smolt aan een recordtempo in de zomer van 2007, maar ook in de daaropvolgende winter is veel ijs gesmolten. De ijsmassa trok zich niet alleen terug, de ijslaag werd ook veel dunner", legt Dr. Katharine Giles van de University College London uit. Dat is heel verontrustend, want de temperatuur was laag genoeg en kon het smeltproces dus niet veroorzaakt hebben. De echte oorzaak moet op lange termijn gezocht worden. Mogelijk is de temperatuur van het zeewater al zodanig gestegen dat het ijs van onderuit smelt.

Geen herstel mogelijk
Het smeltproces kan zo nog veel sneller verlopen dan aanvankelijk verwacht. IJs is wit en zal het zonlicht dus terug de ruimte in kaatsen. Maar onder dat ijs zit de veel donkerdere oceaan. Die zal het zonlicht eerder absorberen en zo wordt het water warmer. Daardoor zal nog meer ijs smelten en wordt het haast onmogelijk voor het Noordpoolijs om zich tijdens de korte winterperiode te herstellen. (gb)
27/10/08 10u58

Bron: www.hln.be

Gitte Leenaerts
27th October 2008, 18:35
Alleen de titel zet al aan tot denken en reacties
Het is wel héél ernstig gesteld met milieuvervuiling vandaag de dag wanneer zelf in de winter, wanneer de temperaturen een stuk lager zijn er nog steeds sprake is van ijsbergen die smelten. We moeten DRINGEND aan de alarmbel trekken voor dat al het ijs gesmolten is en de lager gelegen landen volledig overstromen. Toch vrees ik dat men niet snel genoeg gaat ingrijpen en wanneer er dan plotseling gebieden gaan onderstromen de regering wel aan de alarmbel trekt. Er moet dus eerst iets gebeuren voor men een reactie zal geven!!

Karenoris
31st December 2008, 15:17
Ik ga ook volledig akkoord met wat Gitte zegt. Het wordt hoog tijd dat we aan de alarmbel gaan trekken. Zo kunnen we niet verder leven. We zien steeds meer en meer nieuwe ecologische ideëen op de markt verschijnen en dit is ook een prioriteit!
We zijn op weg, maar verre van het einddoel!

Billy Bosmans
31st December 2008, 15:49
Dit is weer een gevolg van de opwarming van de aarde dat het ijs al smelt tijdens de winter. Als dit zo door gaat zal heel de wereld bedekt worden met water. Er moet iets gebeuren voor we allemaal verdrinken. Dit is waarschijnlijk niet het enige gevolg van de opwarming van de aarde. Dit moet mensen tot denken aan kunnen zetten, de switch in hun hoofd moet geklikt worden. Want als het zo door gaat zal er niks meer overblijven dan water.

jan.dufraing
29th January 2009, 19:06
Het is een feit dat de aarde opwarmt. Dat het ijs op de noordpool zelfs in de winter smelt is verontrustend. Het is wel geen ramp, het ijs op de noordpool ligt al in water dit zorgt niet voor een verhoging van de zeespiegel. Het zeewater zal pas stegen als de temperatuur van het water boven de 4°C gaat. Dan zet het water uit. Wat wel een probleem vormt is dat de weerkaatsing van zonnestralen sterk daalt als de ijskap op de noordpool verdwijnt.

Het ijs op de zuidpool daarentegen zorgt wel voor een stijging van de zeespiegel. Dit ijs ligt op het land. Als het smelt komt al dit water bij in de zee.

Een alternatief zou kunnen zijn dat we al onze daken wit verven zodat deze de zonnestralen weerkaatsen. Dit zou de opwarming al voor een deel kunnen afremmen. Minder vlees eten is ook goed voor het milieu een koe stoot ook veel methaangas uit( is 1 van de broeikasgassen) zelf evenveel als een gemiddelde auto van een vlaamsgezin.

Opm: Eigenlijk zorgen zonnecellen er zelfs voor dat alle zonne-energie op de aarde wordt gehouden waardoor de energie groter wordt en de temperatuur stijgt, maar deze energie die we op aarde houden is wel minder nadelig voor ons milieu als wanneer we werken met olie of gas.