PDA

Bekijk de volledige versie : De lievelingskost van de VRT


Barst
25th October 2008, 17:27
De lievelingskost van de VRT


De openbare omroep in Vlaanderen neemt zijn opdracht als smaakmaker zeer ter harte. Tegelijk ziet de VRT het als zijn taak grenzen te verleggen. Beide facetten zijn terug te vinden in het programma Plat préféré. Hierin kookt chef-kok Jeroen Meus voor Canvas, de zender voor de meerwaardezoeker, het lievelingspotje van bekende mensen uit de twintigste eeuw. Buitenlandse bekende mensen, welteverstaan. Waar de binnenlandse BV's gaan eten, dat kun je in alle weekendsupplementen lezen.


Plat préfére gaat over de smaakpapillen van lieden die het mensdom hebben geamuseerd: Jacques Brel, Roald Dahl, Johnny Cash, Louis de Funès, Maria Callas, Salvador Dalí en Freddie Mercury. In dat rijtje van entertainers hoort volgens de VRT ook Adolf Hitler thuis. Volgende week dinsdag wordt kijkend Vlaanderen verzocht aan te schuiven bij het scherm om er de bereiding van een forelletje in botersaus te bekijken, gereedgemaakt met zicht op het Beierse arendsnest van de Führer. De toegang is gratis. De uitzending gaat niet onder de rode knop. De kostprijs van Hitlers lievelingskost zit verrekend in de 300 miljoen euro (meer dan een miljard oude Belgische frank) die de Vlaamse belastingbetaler jaarlijks 'injecteert' in zijn openbare omroep. Over wat op het menu komt, heeft hij niets in de pap te brokkelen, dat wordt volledig autonoom bepaald door de programmamakers en als hij daar opmerkingen over heeft, dan krijgt hij van diezelfde programmamakers de middenvinger.

Toen er deze week protesten rezen van Joodse burgers die erop wezen dat zo'n uitzending over de culinaire smaak van Hitler wel eens zou kunnen leiden tot de banalisering van deze massamoordenaar en op de sites van neonazi's daar al een en ander van te merken viel, was men aan de Reyerslaan zeer verdrietig. 'Wat jammer dat mensen al oordelen vooraleer ze de uitzending gezien hebben', luidde het bij de VRT. Volgens de omroep heeft Canvas in de voorbije tien jaar de kijker goed geïnformeerd over de gruweldaden die Hitler beging. Maar blijkbaar hebben de programmakers al die sterke historische uitzendingen zelf niet aandachtig bekeken, anders zouden ze niet stellen dat Meus in zijn programma de mythe ontkracht dat Adolf Hitler vegetariër was. Die mythe is namelijk al eerder ontkracht op Canvas. Maar wel nog nooit terwijl men in de studio forel in botersaus aan het bruinen was, dat klopt.

De hypocrisie druipt eraf, lezer. De VRT verontschuldigt zich bij voorbaat, mocht iemand door de uitzending worden gekwetst. Met andere woorden: als je grootmoeder, je grootvader, je hele familie is vergast op bevel van de heer Hitler, dan moeten jullie maar even de andere kant opkijken terwijl wij onze onbevooroordeelde kijkers vergasten op forel in botersaus à la manière du Führer.

Ons maken ze niet wijs dat de makers bij het bespreken van de reeks niet onder mekaar hebben gezegd: we doen ook Hitler en daar krijgen we gegarandeerd heibel over. Forelletje met relletje. Op de VRT werkt men nog altijd ongestoord met het recept van de vroegere bewindvoerders: informeren is niet de eerste zorg, de kijkers verrassen wel. Men kiepert de jongste jaren ongeremd middelmatigheid en vulgariteit over de hoofden van de kijkers uit. Het getuigt van een onvoorstelbaar cynisme om als reactie op het protest van de Joodse gemeenschap te beweren dat in het programma van Meus 'de luxueuze schranspartijen in Kehlstein tijdens de gruwelijke oorlog duidelijk in perspectief worden geplaatst. Tegen de achtergrond van het lijden wordt de schrijnende immoraliteit ervan precies benadrukt. Het onderstreept het totale gebrek aan normbesef van de betrokkenen.' Ja, precies: het totale gebrek aan normbesef van de betrokkenen. Dat is het bedje waarin de VRT al een hele tijd ziek is. De lovestory tussen politica Maya Detiège en tv-presentator Chris Dusauchoit was breaking news deze week op de omroep en ze mochten het omstandig komen uitleggen in Terzake. Vorige week heeft men in datzelfde Terzake de kijkers ook uitgelegd waarom de VRT De naaktkalender uitzendt. Vlaanderen mag de trein van de moderniteit niet missen. Wij, van onze kant, beloven niet te zullen schrikken als bij Meus eerlang ook de lievelingskost van Idi Amin aan bod komt.

De auteur is journalist en schrijft in deze column over wat hij in de voorbije week gezien, gehoord en gelezen heeft.


DS, 25-10-2008 (marcelvannieuwenborgh)

Barst
27th October 2008, 18:53
VRT schrapt uitzending 'Plat Préféré' over Adolf Hitler


De directie van de VRT heeft beslist om de geplande aflevering van het Canvas-programma "Plat Préféré" rond de figuur van Adolf Hitler dinsdag niet uit te zenden. In de reeks "Plat Préféré" gaat Jeroen Meus op zoek gaat naar culinaire verhalen uit het leven van beroemde en beruchte personen uit de geschiedenis. De aflevering die voor deze week gepland was, zou over de eetgewoonten van Adolf Hitler gaan.


Banalisering

De vereniging van Belgische politiek gevangenen en het tijdschrift Joods Actueel reageerden vorige week verbolgen op het onderwerp van het programma. Ze maakten zich naar eigen zeggen zorgen over de banalisering van figuren zoals Hitler.

Na de kritiek besliste de VRT-directie om de bewuste aflevering niet uit te zenden, ook al blijft ze achter de inhoud van de uitzending staan. "Maar het was een foute inschatting om deze documentaire in een reeks te plaatsen waarin alle andere protagonisten beroemdheden zijn in de positieve zin van het woord, zoals Roald Dahl en Jacques Brel", luidt het.


Controverse te groot

Volgens de openbare omroep is daardoor ten onrechte de perceptie ontstaan "dat het programma Hitler zou vermenselijken of - erger nog - zou verheerlijken. Uit het programma blijkt integendeel erg duidelijk Jeroen Meus' afschuw voor Adolf Hitler en het nazisme".
De afgelopen dagen is volgens de VRT de controverse over het programma te groot geworden om er als openbare omroep geen rekening mee te houden.


Blog DM, 27/10/08

jelledebelder
29th October 2008, 15:07
Persoonlijk vind ik het enorm jammer dat de openbare omroep besliste haar programma (onder druk van vooral de Joodse gemeenschap en de overheid) niet uit te zenden. Op die manier creërt de VRT een censuur voor de kijkers.
In een democratie als de onze mag het toch vanzelfsprekend worden geacht dat een programma pas NA het uitzenden lof of kritiek krijgt toegefloten.
Door het programma niet uit te zenden wordt de publieke opinie de mogelijkheid ontnomen een positieve oftewel negatieve stelling in te nemen t.o.v. het thema en de programmamakers. Ik vind dat de VRT door deze beslissing te nemen het recht op vrijemeningsuiting (van haar eigen mensen dan nog wel) niet respecteert.

Barst
29th October 2008, 15:59
Was forel wel Hitlers lievelingsgerecht?


BRUSSEL - Nergens is te vinden dat Adolf Hitlers favoriete gerecht 'forel in botersaus' was. De VRT zegt dat haar research gedegen was, maar volgens een bron binnen de VRT zou de informatie grotendeels 'geïmproviseerd' zijn.


In de nooit uitgezonden Hitler-aflevering van Plat préféré zou de chef Jeroen Meus Hitlers favoriete gerecht 'forel in botersaus' bereiden. Maar was die 'plat préféré' wel het lievelingsgerecht van Hitler?

Volgens de VRT in elk geval wel. Maar dat wordt nergens bewezen. Een bron binnen de VRT zei ons zelfs dat de informatie grotendeels 'geïmproviseerd' werd door het researchteam.

In de verboden aflevering, die De Standaard kon bekijken, wordt verwezen naar een boek van Dione Lucas, die Hitler soms op bezoek kreeg in haar hotel in Hamburg. In haar boek ontkracht Lucas inderdaad dat Hitler een vegetariër was.

Door middel van een sluwe montage lijkt het alsof Lucas diegene is die ooit schreef dat Hitlers favoriete gerecht 'forel in botersaus' was. Maar Lucas wijst 'gevulde duif' ('stuffed squab') als het lievelingsgerecht van Hitler aan, en rept in die passage met geen woord over forel.

Ook de historicus Robert Payne zag in zijn biografie (1973) geen forellenfan in Hitler. Payne ontkent de mythe als was Hitler een vegetariër - hij at wel eens worsten, ham en kaviaar - maar in zijn boek staat ook dat Hitler 'nooit vis at'.

En ook op het internet is geen enkele link naar forel (of trout of truite) en Hitler te vinden die dateert van vóór de rel over Plat préféré. Tenzij dan die quote van de SS'er Léon Degrelle op Wikipedia dat Hitler geen levend dier, 'zoals een konijn of een forel', wilde laten slachten om zich te voeden.

Michael Freilich, de hoofdredacteur van Joods Actueel, nam gisteren contact op met het historisch museum en de toeristische dienst van Berchtesgaden, nabij München, waar Hitler zijn Adelaarsnest had. Zij noemen het verhaal dat de meerforel het favoriete gerecht van Hitler zou zijn, en dat Meus dat in Berchtesgaden kwam klaarmaken, 'verrückt'. Vrij vertaald: knettergek.


Bron

Bart De Prez, het hoofd van het interne productiehuis Entertainment dat Plat préféré maakt, reageerde gisteren aan de telefoon. Hij zei achter zijn onderzoeksteam te staan: 'Ik vertrouw mijn mensen: er is gedegen research gevoerd.' De bron waaruit dat werd geconcludeerd, konden we van naderbij bekijken, dat was een kwestie van even een mail versturen.

Een uur later had de VRT zijn kar gekeerd: 'We communiceren niet langer over een programma dat nooit werd uitgezonden', aldus Diane Waumans, de woordvoerster van de openbare omroep. Ook Bart De Prez kon geen precieze bron noemen: 'Ik kan niet van elk programma dat wij maken de precieze bron achterhalen.'

Intussen raakten de berichten over Plat préféré de voorbije dagen massaal verspreid over de hele wereld, op websites en in kranten van India tot Israël, van Turkije tot Groot-Brittannië en Amerika. In een mum van tijd heeft de wereld kennis genomen van de innige relatie tussen 'forel in botersaus' en de Führer.

Als nu zou blijken dat 'forel in botersaus' helemaal níet het lievelingsgerecht van Hitler was, dan botst de VRT frontaal met de principes van een openbare omroep 'die democratische waarden ondersteunt door het verstrekken van (...) geloofwaardige en waarheidsgetrouwe informatie', zoals in de beheersovereenkomst van de omroep staat.

Zeker van de meerwaardezender Canvas mag verwacht worden dat de historische context die wordt geschetst, accuraat is. 'Canvas is een informatief, leerrijk en deskundig net voor de mediagebruiker die op zoek is naar meerwaarde, bekwaamheid en zelfbewustzijn', lezen we in de beheersovereenkomst.

Wij willen dus nog steeds graag lezen waar 'forel in botersaus' als lievelingsgerecht van Hitler staat aangeduid.



DS, 29-10-2008 (Geert Sels)