PDA

Bekijk de volledige versie : Nieuwe schooljaar


Pieterjan
1st September 2005, 10:48
BRUSSEL - Vandaag zitten zo'n 900.000 Vlaamse scholieren opnieuw op de schoolbanken. Ook voor 125.000 leerkrachten is de vakantie achter de rug. Volgens voorspellingen van het katholiek onderwijs zijn er dit schooljaar één procent minder kinderen in de kleuterklas en op de lagere school. Dat is toe te schrijven aan de lagere geboortecijfers.

Het katholieke net hoopt vandaag wel nog altijd ruim 700.000 scholieren te verwelkomen. Het gemeenschapsonderwijs, vorig jaar goed voor bijna 200.000 leerlingen, verwacht een lichte stijging.

Leerkrachten

Ook voor 125.000 leerkrachten is het vandaag de eerste schooldag. In het basisonderwijs zijn er ongeveer duizend banen bijgekomen, onder meer voor lichamelijke opvoeding. Maar in het secundair onderwijs wordt de broeksriem aangehaald ondanks de tussenkomst van Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) voor beroeps- en technische opleidingen.

De vakbonden vinden echter dat er nog meer geld naar onderwijs moet gaan. Zij willen dat het vakantiegeld voor leerkrachten verhoogt en dat de werkdruk verlaagt.

Vernieuwingen

Het nieuwe schooljaar brengt tal van vernieuwingen met zich mee. Vanaf vandaag geldt in de buurt van scholen een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur. Er mogen ook niet meer dan drie kinderen op de achterbank zitten, elk apart vastgeklikt.

01/09/2005 - kum

Pieterjan
1st September 2005, 10:54
12.000 leraars werkloos op eerste schooldag

De VDAB verwacht dat zo'n 8.000 Vlaamse onderwijzers dit schooljaar zullen moeten stempelen tussen hun verschillende tijdelijke opdrachten in. Dat is een gevolg van de afschaffing van de vervangingspool voor leerkrachten.

Op de eerste schooldag hebben 12.000 jonge onderwijzers zich ingeschreven in de databank voor leraars van de VDAB. Zij hopen alsnog snel aan de bak te komen. De databank is de opvolger van de vervangingspool. Die werd afgeschaft wegens te duur. Scholen konden daarbij een beroep doen op ingeschreven leerkrachten met een vast loon. (belga)