PDA

Bekijk de volledige versie : Horror in 't kwadraat...


Barst
1st September 2005, 03:52
Irak rouwt om 965 pelgrims - Bloedigste ramp sinds verdrijving van dictator Saddam Hoessein in 2003


Angst voor zelfmoordcommando’s tijdens een massale herdenkingsceremonie heeft in de Iraakse hoofdstad Bagdad gisteren aan minstens duizend mensen het leven gekost. Het dodental bedroeg gisteravond laat al 965.


Minstens 388 raakten gewond. De meeste doden, vooral vrouwen en kinderen, vielen toen de op hol geslagen menigte sjiitische pelgrims zich verdrong op een brug waarvan de reling gedeeltelijk instortte. Wanhopig stortten honderden zich in de dertig meter lager gelegen rivier de Tigris, en verdronken. In het door oorlog en terreur verscheurde Irak is eensgezind met afgrijzen gereageerd op de bloedigste gebeurtenis in Irak sinds de val van dictator Saddam Hoessein in april 2003. Premier Ibrahim Jafaari kondigde drie dagen nationale rouw af.

Naar schatting een miljoen sjiieten uit Bagdad en de omliggende provincies herdachten gisteren de dood van de heilige Imam Moesa al-Kadim bij de naar hem genoemde moskee in de wijk Kazimijah.

Twee uur voor het drama bij de brug namen Iraakse opstandelingen de gelovigen bij het heiligdom onder vuur met mortiergranaten en raketten, meldde de politie en het Amerikaanse leger. Zeker zeven mensen kwamen om en minstens veertig raakten gewond. Amerikaanse gevechtshelikopters bestookten daarop de opstandelingen. Grondtroepen van de coalitie arresteerden tien verdachten.

De sfeer onder de toegestroomde sjiieten was door de eerdere aanval erg gespannen. Zo kon het gebeuren dat geruchten over de aanwezigheid van zelfmoordterroristen de menigte op hol deed slaan. Mensen stikten in het gedrang of werden vertrapt. De brug –verbinding tussen een soennitische en een sjiitische wijk van Bagdad– was al langer aan één kant afgesloten uit angst voor aanslagen, waardoor zij voor de menigte als een fuik werkte.

Het aantal doden kan verder oplopen. Reddingswerkers en familieleden zoeken nog steeds in de Tigris, honderden mannen gingen vrijwillig het water in om de doden naar de oevers te slepen.

De weinig bekende soennitische groepering Jajsj al-Taefa al-Mansoera (Leger van de Zegevierende Gemeente) heeft zich verantwoordelijk verklaard voor de aanval op ’afvalligen’. Het merendeel van Saddams aanhang, die de sjiitische meerderheid in Irak onderdrukte, hing de soennitische tak van islam aan. Al eerder vonden in Irak dodelijke )aanslagen plaats tijdens religieuze ceremonies, hoewel conflicten tussen sjiieten en soennieten nu vooral uitgevochten worden in de politiek.


Trouw, 01-09-2005