PDA

Bekijk de volledige versie : Blondschuimend... water? Santé!


Barst
31st August 2005, 10:57
Een op de drie pilsjes bevat te veel water


BRUSSEL - Een op de drie Belgische pilsjes bevat te veel water en te weinig droge grondstoffen als hop en gerst. Dat concludeert Test Aankoop, dat de Belgische trots onderzocht. Het gaat vooral om huismerken van supermarkten, maar ook Maes is volgens de consumentenorganisatie te waterachtig.


Er is geen wet die voorschrijft hoeveel droge materialen een biertje moet bevatten. Traditioneel behoort pils tot de categorie I, wat betekent een densiteit van 11 tot 13,5 °P (graden plato). Maar de jongste test toont dat 16 van de 50 onderzochte bieren minder dan 11 °P droge stof bevatten. Test Aankoop pleit voor een wettelijke bescherming van de naar 'Pils' ,,zodat niet langer kattenpis voor pils wordt verkocht''.

Test Aankoop onderwierp de pilsjes ook aan een smaaktest. Alleen Bavik werd als ,,goed tot zeer goed'' beschouwd. De grote merken Jupiler, Stella en Maes kregen het label ,,goed'', net als Gold Pils, het huisbier van Spar.

Test Aankoop waarschuwt nog dat de meeste alcoholvrije biertjes toch nog een kleine hoeveelheid alcohol bevatten. De organisatie pleit ervoor dat dat alcoholgehalte op de verpakking vermeld wordt. Nu is dat niet verplicht.


Weblog DS, 31/08/2005 - llc