PDA

Bekijk de volledige versie : Gentest voorspelt kaalheid


Barst
14th October 2008, 15:34
Gentest voorspelt kaalheid


BRUSSEL - Sommige mannen hebben zeven maal meer kans op vroege kaalheid door erfelijke factoren.


Wetenschappers hebben in het menselijk erfgoed (DNA) twee genetische variaties geïdentificeerd die het risico op vroegtijdig kalen sterk verhogen. Eén op de zeven mannen draagt beide variaties en heeft daardoor ruim zeven maal meer kans om voor zijn vijftigste te beginnen kalen dan mannen die twee 'neutrale' genvarianten dragen.

Eén van de betrokken genen heeft te maken met de werking van mannelijke geslachtshormonen. Mannen erven dat gen van hun moeder, want het ligt op het X-chromosoom (het vrouwelijke geslachtschromosoom, waarvan mannen één exemplaar hebben).

Behalve het DNA-fragment op het X-chromosoom blijkt nog een tweede erfelijke variant in het spel, die gelegen is op chromosoom 20 en die zowel via de vader als via de moeder kan overgeërfd worden. Dat melden twee internationale onderzoeksteams deze week op de website van het vakblad Nature Genetics. Hoe dit tweede gen de kaalheid in de hand werkt, is nog niet bekend.

Ongeveer vier op de tien mannen worden vroegtijdig kaal. Het recente onderzoek bevestigt dat het kenmerk erfelijk is en deels te maken heeft met sekshormonen.

Nu twee belangrijke erfelijke oorzaken van vroeg kalen bekend zijn, kunnen mannen in principe laten testen of ze een hoog risico lopen. Maar het valt te betwijfelen of veel mannen de test willen, want voorlopig zijn er nog geen behandelingen die het haarverlies tegengaan. De nieuwe genetische vondsten kunnen wel helpen om zo'n preventief middel te vinden. De wetenschappers sluiten zelfs niet uit dat op termijn de erfelijke aanleg kan ongedaan gemaakt worden, want haarfollikels zijn een gemakkelijk doelwit voor gentherapie - een behandeling waarbij de genen doelgericht veranderd worden.


DS, 14-10-2008 (kidr)

Barst
14th October 2008, 15:41
[QUOTE=Barst]Mannen erven dat gen van hun moeder, want het ligt op het X-chromosoom (het vrouwelijke geslachtschromosoom, waarvan mannen één exemplaar hebben).[/QUOTE]Tot nu toe altijd naar mijn pa gewezen - met het klassieke: "'t zit in de familie" -, maar ik zal wat meer de andere familie met de vinger moeten wijzen... :D