PDA

Bekijk de volledige versie : Prejudiciële vragen rond toestemming voor seks door minderjarigen


Barst
13th October 2008, 21:59
Prejudiciële vragen rond toestemming voor seks door minderjarigen


Het Gentse hof van beroep heeft maandag op vraag van de verdediging in een zedenzaak beslist om prejudiciële vragen te stellen aan het Grondwettelijk Hof in verband met de toestemming die een minderjarige kan geven voor seksuele handelingen.


Volgens advocaat Kristiaan Vandenbussche is de huidige wetgeving onlogisch en achterhaald. "Een minderjarige wordt vanaf 14 jaar in staat geacht om toestemming te kunnen geven voor geslachtsgemeenschap, maar wordt pas vanaf 16 jaar in staat geacht om te kunnen instemmen met minder verregaande handelingen als betastingen en het voorspel."

De advocaat hekelt het verschil in de strafwet wat betreft verkrachting en aanranding van de eerbaarheid. "Als een meerderjarige man een meisje van 15, na haar uitdrukkelijke toestemming, eerst aanraakt en daarna met haar onder de lakens duikt, is hij volgens de huidige stand van de wetgeving niet strafbaar voor de effectieve geslachtsgemeenschap, maar wel voor de voorafgaandelijke aanrakingen.

De strafwet voorziet dat er bij geslachtsgemeenschap geen sprake kan zijn van verkrachting, omdat de minderjarige vanaf 14 jaar geacht wordt toestemming te kunnen geven met een daad van seksuele penetratie. De man is echter wel strafbaar aan aanranding van de eerbaarheid, omdat de minderjarige vanaf 14 jaar niet wordt geacht toestemming te kunnen geven tot minder verregaande handelingen", aldus Vandenbussche.

Volgens de Gentse strafpleiter dringt zich een wetswijziging op. "De wetgeving in zijn huidige vorm dateert nog van de oude Jeugdbeschermingswet uit 1912, maar bleef sindsdien onaangepast. Men kan ook nog de vraag stellen of de wetgeving wel beantwoordt aan de huidige maatschappelijke noden. De seksualiteitsbeleving en het zedelijkheidsbesef bij jongeren is drastisch veranderd in vergelijking met honderd jaar geleden. Vele jongeren bezitten vandaag reeds vroeg maturiteit doordat ze goed voorgelicht zijn en in staat zijn om zich zelfstandig te gedragen. Zij kunnen heus wel zelf oordelen of zij iemand willen kussen of aanraken, of die andere persoon nu meerderjarig is of niet."

Vandenbussche hoopt dat het Grondwettelijk Hof de bepalingen vernietigd. De zaak voor het Gentse hof van beroep wordt op 23 februari 2009 opnieuw behandeld.


Blog DS, 14-10-2008 (bvb)

Smits.Diede
14th October 2008, 14:24
[QUOTE=Barst]Vele jongeren bezitten vandaag reeds vroeg maturiteit doordat ze goed voorgelicht zijn en in staat zijn om zich zelfstandig te gedragen. Zij kunnen heus wel zelf oordelen of zij iemand willen kussen of aanraken, of die andere persoon nu meerderjarig is of niet." [/QUOTE]

Pubers zijn misschien wel beter voorgelicht dan vroeger, maar dat betekent niet dat ze klaar zijn om bepaalde stappen te zetten. In de puberteit zit je met heel wat verschillende gevoelens, die je voor jezelf eerst nog moet uitdokteren voordat je aan bepaalde gevoelens toegeeft.

Vb. De puberteit is voor meisjes erg problematisch. Jonge vrouwen voelen zich steeds onzekerder, somberder, zijn gevoeliger voor stress,...
-> Kunnen zij oordelen of ze bepaalde stappen echt willen nemen op seksueelgebied?
=> Jonge meisjes zijn erg gevoelig voor jongens die attent zijn, hen aandacht schenken,... Het is voor deze jongens dan ook niet echt moeilijk om misbruik te maken van de situatie...

Eveline.Vanderheijden
22nd October 2008, 21:34
Meisjes zijn rond de puberteit heel naiëf. Ze liggen dan zo in de knoei met zichzelf. Ze weten misschien niet dat dit 'niet normaal' is en dat de jongen / man hen misbruikt.
Kussen of aanraken is één, daar kunnen ze over beslissen.
Maar over verdergaan met iemand, daar is het nog te vroeg voor. Men mag dan echt wel spreken van verkrachting.

En pas eind februari 2009??? Hoelang duurt het dan voor er een akkoord is???