PDA

Bekijk de volledige versie : Klimaatswijziging sterker dan gedacht


Véronique.Geudens
13th October 2008, 15:35
De opwarming van de Aarde en de klimaatswijziging grijpen volgens nieuwe berekeningen van wetenschappers sneller om zich heen dan tot nog toe werd gevreesd. Dit hebben het hoofd van het Instituut van Potsdam voor Klimaatsonderzoek, Hans Joachim Schellnhuber, en de Hamburgse meteoroloog Jochem Marotzke vandaag in Berlijn gezegd.

Stijging waterpeil oceanen
"We moeten ermee rekening houden dat het waterpeil van de oceanen deze eeuw nog een meter stijgt", zei Schellnhuber, die ook klimaatadviseur van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is.

Grotere inspanningen
De nagestreefde beperking van de opwarming met gemiddeld twee graden tegen het einde van de eeuw zal alleen met nog grotere inspanningen te verwezenlijken zijn. De jongste onderzoeksresultaten overtreffen de scenario's in het jongste klimaatrapport van de VN. Daarin was uitgegaan van een stijging van de zeespiegel met 18 tot 59 centimeter.

Chinese steenkoolcentrales
Volgens Schellnhuber is in het werldklimaatrapport uitgegaan van onderzoeksresultaten tot het jaar 2005. In de voorbije jaren is het ijs echter dubbel en drie keer zo snel gesmolten. Twintig procent van het smelten van de ijskap op Groenland kan rechtstreeks worden toegeschreven aan de uitstoot van koolstofdioxide door de Chinese steenkoolcentrales. (belga/eb)

Bron:
De Morgen 09/10/08