PDA

Bekijk de volledige versie : Beter slapen om harder te werken


Smits.Diede
12th October 2008, 15:29
VUB zoekt in hightechlab meest efficiënte slaapmethode

Hoe kunnen we efficiënter slapen? De Vlaamse universiteiten zijn samen een onderzoek begonnen om die vraag te beantwoorden. 'Als we in zeven uur even goed kunnen slapen als in acht uur, dan kunnen we één uur langer werken', zegt professor Johan Verbraecken van Universiteit Antwerpen.

We brengen een derde van ons leven slapend door. Toch weten we eigenlijk weinig over wat we doen tijdens onze slaap. Wat onze slaap beïnvloedt, weten we niet. En wat een goede slaap is, evenmin. Op de campus van de Vrije Universiteit Brussel is nu een slaaplaboratorium geopend waar de invloed van de stress, van je matras, van licht en donker en van nog veel meer zal worden bestudeerd.

De proefkonijnen in het onderzoek slapen op een gesofistikeerde matras die precies meet in welke houding ze slapen. Hartslag, lichaamstemperatuur, bloeddruk, hersenactiviteit worden via sensoren opgeslagen in de computer. Ook de invloed van stress of lichaamsoefeningen op de slaap worden gemeten. Het lijkt sciencefiction, maar het is wel degelijk de bedoeling ervoor te zorgen dat iedereen zijn persoonlijke slaapprofiel kent. Via de computer zou je met dat profiel je matras kunnen aansturen. Die matras zal weten wanneer je je eens moet bewegen en je daarvoor letterlijk een duwtje geven. Zonder dat je wakker wordt. Dat moet de slaapkwaliteit verhogen.

'Het lijkt op de ratrace (de op prestaties en aanzien beluste maaschappij, nvdr.) Maar als je in zeven uur evenveel slaapkwaliteit hebt als vroeger in acht uur, heb je één uur gewonnen', zegt professor Johan Verbraecken van de Universiteit Antwerpen. 'De Vlaamse industrie is duidelijk geïnteresseerd. Hun en onze doelgroep bestaat bijvoorbeeld uit hotels waar vooral zakenlui logeren. Zij zouden computergestuurde matrassen kunnen aanbieden die een perfecte slaap garanderen. Ook politici zouden zo korter en beter kunnen slapen.'

'Mogelijk zou je je slaapprofiel zelfs kunnen doorgeven aan je GPS-systeem in je auto. Dat zou je kunnen verwittigen wanneer je dreigt in slaap te vallen en je best even een pauze neemt. Meer nog: in je autozetel zou zelfs een systeem kunnen zitten dat je een duw geeft om je wakker te houden.'

Bron: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GB521L41B