PDA

Bekijk de volledige versie : Nobelprijs Literatuur naar Fransman Le Clézio


Barst
9th October 2008, 16:56
Nobelprijs Literatuur naar Fransman Le Clézio


De Nobelprijs voor Literatuur gaat dit jaar naar de Franse schrijver Jean-Marie Gustave Le Clézio. Dat heeft het Nobelprijscomité vandaag bekendgemaakt in de Zweedse hoofdstad Stockholm.


De auteur van romans als La quarantaine, Hasard en Révolutions is de 13de Franse schrijver die de prijs ontvangt. Claude Simon was in 1985 de laatste Franse winnaar.

De zeer teruggetrokken (vooral in Zuid-Amerika) levende Le Clézio krijgt de prijs, 10 miljoen kronen (1,1 miljoen euro), omdat hij volgens de Academie een auteur is „van nieuwe wegen, poëtisch avontuur en sensuele extase” en omdat hij „de menselijkheid verkent voorbij en onder de heersende beschavingen”.

Jean-Marie Gustave Le Clézio, die in 1963 debuteerde met de barokke en prijswinnende adolescentenroman Le procès-verbal, noemt zichzelf een nomade. Hij reist de wereld rond, van Mexico tot Marokko, op zoek naar de schoonheid en harmonie die zijns inziens in de industriële samenleving verloren zijn gegaan. De indrukken die hij opdoet en de mensen die hij ontmoet, verwerkt hij in reisverslagen en in romans als La quarantaine (1995, over een groep mensen die tijdens een pokkenepidemie worden vastgezet op een eiland), Angoli mala (1985, over een katholiek opgevoede indiaan die terug naar de jungle vlucht) en vooral Hasard / In volle zee (1999), waarin een meisje als verstekeling op de boot van een excentrieke miljonair de oceaan oversteekt.

Le Clézio verklaart zijn kosmopolitische instelling uit de zeereis die hij als achtjarige maakte naar Nigeria, waar hij voor het eerst zijn vader zou ontmoeten; de autobiografische roman die hij daarover zou schrijven (Onitsha, 1991) was een keerpunt in zijn oeuvre, dat tot dan toe gekenmerkt was door boeken waarin vertwijfelde individuen probeerden te ontsnappen aan de agressie van de moderne maatschappij. In Révolutions (2003) volgt hij het spoor én de geschiedenis van zijn Bretonse voorouders die naar Mauritius emigreerden.

Le Clézio is de vijfde Europeaan in zes jaar die de prijs krijgt. Nobelprijswichelaars hadden dat al kunnen weten: vorige week verklaarde de secretaris van het Nobelprijscomité nog dat Europa het literaire centrum van de wereld is.


Blog NRC, 09-10-2008