PDA

Bekijk de volledige versie : Tussen Den Haag en Parijs


Barst
6th October 2008, 04:12
Tussen Den Haag en Parijs


Voor Maurice Lippens is het debacle compleet. Er blijft van 'zijn' Fortis niets meer over.

Nadat Nederland vorige vrijdag al het Nederlandse stuk van Fortis, met inbegrip van ABN Amro, genationaliseerd had, ging gisteren de Franse bank BNP Paribas met de rest van de groep aan de haal. Van het akkoord dat nauwelijks een week geleden werd beklonken tussen België, Nederland en Luxemburg om Fortis in rustiger vaarwater te brengen, is niets in huis gekomen.

De Nederlanders hebben het slim, maar allesbehalve proper gespeeld. Minister van Financiën Wouter Bos was vorige week maandag al niet meer van plan om het eerder gesloten akkoord na te leven. Hij heeft nooit één euro gestort voor de overname van Fortis Bank Nederland.

In de plaats daarvan begon hij Fortis verder te destabiliseren. Met zijn verklaring dat er bij Fortis problemen in de boekhouding waren gevonden, die niet bekend waren toen Nederland vorig jaar - met lange tanden - de overname van ABN Amro goedkeurde. Toen hij die verklaring later terugtrok, was het kwaad al geschied: in Nederland begonnen grote en kleine klanten massaal geld weg te halen bij Fortis. Waardoor er een nieuw liquiditeitsprobleem ontstond. Dat greep Bos aan om, vorige vrijdag, het Nederlandse stuk van Fortis tegen een spotprijs binnen te rijven.

Maar daarmee was Bos nog niet tevreden. Nadat hij de buit binnen had, haalde hij Fortis, als een volleerde raider, verder onderuit. De Nederlandse activiteiten konden nu niet meer besmet worden door de 'vergiftigde' activiteiten die allemaal in België waren achtergebleven, zei hij vrijdagavond.

Met die giftige uitspraak ondermijnde hij het heel broos herstellende vertrouwen in Fortis opnieuw volledig.

Willens en wetens. Want dat het om een ongelukkige of lichtzinnige uitspraak ging, kan van een minister van Financiën moeilijk aangenomen worden.

Waardoor de Belgische overheid dit weekeinde opnieuw een oplossing moest zien te vinden. Dat werd uiteindelijk de verkoop, voor een habbekrats, aan BNP Paribas.

Bos heeft dus de rest van Fortis meteen handig in handen van de Fransen gespeeld. Daarmee is de wraak van de Nederlanders voor wat zij percipieerden als een 'brutale overval' op ABN Amro, compleet. ABN Amro, Nederlands bankentrots, was opgesplitst? Welnu, nu is Fortis ook opgebroken.

Den Haag heeft voor minder dan 17 miljard euro een van de grootste banken van Nederland gekocht, en kan die, wanneer het tumult op de financiële markten is gaan liggen, met een mooie meerwaarde weer verkopen of naar de beurs brengen. Parijs heeft voor een paar luttele miljarden de grootste banken van België en Luxemburg binnengehaald. Het 'financiële centrum' Brussel ligt er uitgeteld tussenin.


Blog DS, 06-10-2008 (Karin De Ruyter)

Barst
6th October 2008, 15:35
"België in een klap bancair dwergstaatje"


België is in de nacht van zondag op maandag teruggebracht tot een bancair dwergstaatje. Dat schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf. "Nadat de Belgen in de jaren tachtig en negentig al hun staal- en energieconcerns opgekocht zagen worden door buitenlandse partijen, is het land nu alleen qua bierbrouwen nog een wereldspeler."


"Spotprijs"

Nadat het geplaagde Fortis vrijdag haar Nederlandse onderdelen al was kwijtgeraakt, staan vanaf vandaag de spaarcenten van miljoenen Vlamingen en Walen op een Franse bankrekening, zo schrijft de krant. "Daarmee is de ontmanteling van Fortis compleet en resteert op de beurs een praktisch lege holding." De krant heeft het over een "spotprijs" waarmee de Franse megabank BNP Paribas de rest van Fortis overneemt.


Blunderende Belgen

De Volkskrant noemt de nationalisatie van Fortis Nederland een triomf voor de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos. "Bos greep zijn kans en overklaste Jan Peter Balkenende als leider in duistere dagen", aldus de krant.

Bos, veelgeplaagd als PvdA-leider, is als minister van Schatkistzaken en als onbetwist crisisleider in deze barre tijden in zijn element, stelt de Volkskrant. "Vrijdag blijkt dat eens te meer als hij, samen met premier Balkenende en centrale bankpresident Wellink in de rol van redder-des-vaderlands, mag toelichten hoe hij voor een spotprijs voormalige nationale parels als ABN Amro, Amev en MeesPierson terughaalde uit blunderende Belgische handen."


Blog DM, 06/10/08