PDA

Bekijk de volledige versie : Destexhe en Aernoudt vragen 25.000 ambtenaren minder per jaar


Barst
3rd October 2008, 18:51
Destexhe en Aernoudt vragen 25.000 ambtenaren minder per jaar

Rudy Aernoudt en Alain Destexhe, Hoe de overheid uw geld verkwist, Roularta Books, 222 blz.


BRUSSEL - Dat idee lanceren de MR-senator en gewezen Open VLD-kabinetschef in hun boek 'Hoe de overheid uw geld verkwist'.


'Dit boek is opgedragen aan alle burgers die samen met ons een halt willen toeroepen aan wanbeheer, onbehoorlijk bestuur, inefficiëntie, verkwisting, cliëntelisme en corruptie.' Voor wie er nog aan mocht twijfelen, maakt de eerste zin van hun boek duidelijk wat de boodschap is van Destexhe en Aernoudt. De dissidente liberale senator en de gewezen kabinetschef van Vlaams minister Fientje Moerman (Open VLD) en Waals minister Serge Kubla (MR) willen een slankere en efficiëntere overheid. 'België is het meest communistische land van Europa', stelde Aernoudt gisteren bij de boekvoorstelling in de Senaat.

Het boek geeft een overzicht van een aantal dysfuncties in ons land. 'Gemeenten krijgen bijvoorbeeld geen enkele beloning voor goed bestuur. Er wordt veel gepraat over de gerechtelijke procedures in Charleroi, maar nooit over het beheer van de stad', stelt Alain Destexhe. 'En het provinciaal niveau met haar 20.000 ambtenaren kan gerust verdwijnen', benadrukt Aernoudt.

Brussel wordt omschreven als een 'absurdistan' met acht ministers en 425 kabinetsmedewerkers voor een miljoen inwoners. Daar tegenover plaatsen de auteurs de Franse regering die 587 kabinetsmedewerkers heeft voor 60 miljoen inwoners.

Volgens de auteurs moet de NV België dringend op dieet. De impact van de overheid moet gedurende twee regeerperioden jaarlijks met een procent verminderen en het personeelsbestand van alle overheden samen moet met 25.000 eenheden per jaar dalen. Daardoor zouden de fiscale lasten in België tegen 2020 met 30 procent kunnen verminderen. Wat elke Belg 3.000 euro per jaar oplevert.

De auteurs leggen in een aantal gevallen de vinger op de wonde. Zo doet het verhaal van het wetenschapsmuseum Pass in Henegouwen de wenkbrauwen fronsen. Sinds 2000 is 75 miljoen euro Europees subsidiegeld in het Waalse Technopolis gepompt, maar het Pass trekt slechts 120.000 bezoekers per jaar. Omgerekend kost het dus per bezoeker 80 euro belastingsgeld.

Maar soms gaan Aernoudt en Destexhe ook kort door de bocht. 'In vergelijking met de meeste Europese landen gaat 30 miljard euro te veel door publieke handen', schrijven ze op pagina 11. Dat klopt niet. In vergelijking met het EU-gemiddelde gaat het, ruwweg geschat, om 10 miljard. De 30 miljard is in vergelijking met het door hen naar voor geschoven optimale niveau van overheidsbeslag voor Europa.

Opgemerkte aanwezigen op de boekvoorstelling waren LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker en -ondervoorzitter Yvan Sabbe. Dedecker wees erop dat Destexhe reeds jaren hetzelfde discours heeft als hijzelf en Aernoudt schreef mee aan het economische programma van LDD.

Dedecker heeft enige tijd geleden al laten verstaan dat hij een zusterpartij in Wallonië wil oprichten. Volgens een hardnekkig gerucht zou Aernoudt, die een huis in Wallonië heeft, daar een bepalende factor in worden. 'Ik ken die geruchten', reageert Aernoudt, een graag geziene gast in de Franstalige media. 'Maar alle opties zijn open. Vandaag heb ik nog geen enkele beslissing genomen.' Destexhe, die in Brussel woont, ontkende een nakende overstap.



DS, 03-10-2008 (Steven Samyn)