PDA

Bekijk de volledige versie : Dexia koerst hoger na ontslag van toplui


Evelien Peeters
1st October 2008, 10:19
De overheden en aandeelhouders van Dexia tekenen bij de kapitaalverhoging van 6,4 miljard euro in tegen 9,9 euro per aandeel. Het aandeel was dinsdagvoormiddag geschorst in afwachting van details over de kapitaalverhoging. Het aandeel noteerde bij de hervatting meteen 10 procent hoger op 10,20 euro, vervolgens daalde de koers een beetje, om terecht te komen op een winst van 6 procent. Een aandeel Dexia kost nu 7,5 euro.

Gisteren was Dexia geëindigd op 7,07 euro, vrijdag noteerde het nog 10,05 euro. Axel Miller, afgevaardigd bestuurder (foto), en Pierre Richard, voorzitter van de raad van bestuur, hebben hun ontslag aangeboden.

Er komt 6,4 miljard euro vers kapitaal voor Dexia. Daarvan komt 3 miljard euro van Belgische zijde. De federale overheid, de gewesten en de aandeelhouders nemen telkens 1 miljard voor hun rekening. De Franse overheid en Franse aandeelhouders tekenden voor 3 miljard. Nog eens bijna 400 miljoen euro komt uit Luxemburg.

Premier Yves Leterme had gisteren al aangekondigd dat de overheid ook Dexia te hulp zou schieten na de kapitaalinjectie in Fortis. De federale overheid, de drie gewesten en grote aandeelhouders zouden 7 miljard euro pompen in het bedrijf. Bij het sluiten van de beurs maandag noteerde het aandeel van Dexia tegen 7,07 euro (-29,65 procent). Vertegenwoordigers van Dexia en de verschillende regeringen hebben de hele nacht samen gezeten om het plan te bespreken.

GVA, 30/09/2008

Evelien Peeters
1st October 2008, 10:33
België heeft nu met ons geld Fortis en Dexia uit het faillissement geholpen, om ons als Belg van veel problemen te weerhouden, maar wie heeft er voor gezorgd dat deze banken zo in de problemen zitten? Zij hebben ons geld verkwist en nu moeten wij (via belastingen) het zelf oplossen, zo ziet het er naar uit.
Maar nu is de vraag: wat vinden de andere banken hier van? Voelen zij zich niet gediscrimineerd? Hun concurrenten worden door de overheid met enorm veel geld uit de problemen, die ze aan hun zelf te danken hebben, geholpen, maar zij die "altijd" correct zijn geweest, krijgen niets. Het lijkt allemaal heel logisch, maar als je het op kleine schaal zou bekijken, dan valt het wel op dat het niet eerlijk is. Een voorbeeld: je hebt een bakker thuis en de 2 andere bakkers uit het dorp worden door de gemeente met veel geld van het faillissement weerhouden, wat een mooi gebaar is. Maar jijzelf hebt niet onnodig geïnvesteerd in nieuwe technieken, je niet extra in de schulden gewerkt door verbouwingen, ... wat je concurrenten wel deden. Zou jij het er als die derde bakker zo bij laten?