PDA

Bekijk de volledige versie : 93 pct Belgen vindt zichzelf milieubewust


Smits.Diede
25th September 2008, 14:11
93 pct van de Belgen beschouwt zichzelf als milieubewust. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Delta Lloyd, uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau TNS NIPO. Toch belegt de Belg nauwelijks in klimaat of milieu.

Delta Lloyd peilde bij 3.000 mensen naar hun gedrag met betrekking tot klimaatverandering, milieu, duurzaamheid en groene investeringen. Voor het onderzoek in ons land, Nederland en Duitsland werden 1.000 Belgen ondervraagd.

Uit de peiling blijkt dat Belgen zichzelf een hogere score geven als het op milieubewustzijn aankomt dan Nederlanders of Duitsers. Met 93 pct hebben de Belgen samen met de Duitsers (92 pct) een behoorlijke voorsprong op de Nederlanders (86 pct).

Met milieubewust bedoelen Belgen vooral dat ze aan afvalscheiding doen, apparaten uitzetten in plaats van op stand-by en de verwarming lager zetten.

Vooral inzake afvalscheiding scoren de Belgen met 72 pct duidelijk beter dan de Duitsers (57 pct) en de Nederlanders (54 pct). Belgen vinden ook dat de actuele discussie over de milieuproblematiek hun gedrag ingrijpend veranderd heeft.

Toch kent slechts 10 pct van de Belgische beleggers groene beleggingsfondsen. In Nederland is dat bijna een belegger op vier. Aan het onderzoek namen evenveel beleggers als niet-beleggers deel. Slechts 8 pct van de Belgische beleggers investeert effectief in groene beleggingsproducten, in Nederland is dat 17 pct.

Uit het onderzoek blijkt voorts dat maar 20 pct van de Belgische beleggers die nog niet in het milieu investeren, positief is tegenover groene beleggingen. De overige denken dat het rendement te laag ligt of dat het thema van klimaatsverandering slechts een hype is.

Om meer beleggers over de streep te halen, zou een fiscaal voordeel kunnen helpen, zegt Delta Lloyd. Mocht er een belastingsvoordeel aan verbonden zijn, zou tot 75 pct van de Belgische beleggers bereid zijn te investeren in het klimaat.
bvb (belga)

Bron: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=DMF25092008_053