PDA

Bekijk de volledige versie : Wat meer empathie (en communicatie) graag!


Barst
22nd August 2005, 17:34
Oeps, gecarjackte auto weer verkocht


Een buitenlander die als diplomaat in België werkt, wordt in 1998 het slachtoffer van een carjacking. Hij wordt nooit op de hoogte gehouden van het onderzoek en komt na diverse telefoontjes naar de politie uiteindelijk toch te weten dat zijn auto in het buitenland is teruggevonden. Zijn brieven hierover aan het parket blijven allemaal onbeantwoord.


Tijdens het onderzoek van de Hoge Raad zegt de procureur eerst dat de wagen niet is teruggevonden. Later blijkt dat de auto wel was teruggevonden en aan een hersteldienst in België werd toevertrouwd. De eigenaar moest zijn wagen daar ophalen, maar aangezien deze hiervan niet was verwittigd, is de auto verkocht. De Raad stelt vast ,,dat de coördinatie tussen de procureur, de politiediensten en de hersteldienst grondig is misgelopen''.

Het gerechtelijk onderzoek naar fraude bij de regularisatie van vreemdelingen (een 300-tal dossiers) bleef bij het Brusselse parket drie jaar (tussen 2001 en 2004) onaangeroerd, omdat de onderzoeksrechter ,,te veel ander werk had'' en de federale en lokale politie het niet eens werden over een taakverdeling. Pijnlijk is dat het parket in Antwerpen dit onderzoek wel als een prioriteit heeft beschouwd en inmiddels een dubbel aantal dossiers (een 700-tal) heeft afgehandeld.

Twee ouders hebben hun dochter verloren in een verkeersongeval. Bij de behandeling van hun zaak door de politierechter, in 2001, moeten ze lang wachten en beschouwt de rechter hun zaak als eender welke verkeerszaak. De ouders klagen over de onpersoonlijke benadering. De Hoge Raad beveelt naar aanleiding van dit incident aan om eenvoudige verkeersongevallen en ernstige afzonderlijk te behandelen, zodat over dodelijke ongevallen een meer diepgaand en sereen debat kan plaatsvinden.


22/08/2005 (fvg)

©Copyright De Standaard