PDA

Bekijk de volledige versie : Leuven klaar voor 'jaar M'


Barst
22nd September 2008, 15:11
Leuven klaar voor 'jaar M'


LEUVEN - Met een strakke timing stoomt Leuven zijn nieuwe stedelijke museum klaar. Over exact een jaar opent dat de deuren met een retrospectieve van Rogier Van der Weyden.


Het voormalige Museum Vanderkelen-Mertens in Leuven ondergaat een transformatie tot M, kort voor 'Museum Leuven'. De inrichting van de site, gelegen in het hart van de stad, kost 20 miljoen euro. Na twee jaar is de ruwbouw intussen klaar.

De planning ligt vast. In november moeten de vloeren gelegd zijn en de muren bezet. Daarna wordt de technische installatie aangebracht. Eind april 2009 kan het publiek al aanschuiven voor een 'witte opening': een weekend met rondleidingen door een gebouw zonder kunstwerken. Op 19 september volgt de officiële opening.

Hoe drastisch het project van de architect Stéphane Beel wel is, werd eind vorige week duidelijk tijdens een persrondleiding. Over een totale oppervlakte van 13.500 vierkante meter vloeien vier gebouwen in elkaar over: de gestripte woning Vanderkelen, de voormalige academie, een kleine en een grote nieuwbouw.

Die laatste wordt het hart van het complex. Het gebouw telt drie boven- en drie ondergrondse verdiepingen. In een compact depot wordt de collectie, die 46.000 stuks telt, bijeengebracht.

'De museumopstelling zal selectief zijn', zegt Véronique Vandekerchove, de conservator. 'Leuven en Brabant spelen de hoofdrol.' Ze kiest voor laat-gotische topstukken en de negentiende eeuw, twee periodes die in M goed vertegenwoordigd zijn. In het Huis Vanderkelen zal toegepaste kunst te zien zijn.

Stéphane Beel hield rekening met het monumentale formaat van sommige pronkstukken, zoals wandtapijten. Er komt ook een gloednieuw prentenkabinet. De architect is erin geslaagd op de site een vernuftig circuit uit te tekenen, met nauwelijks merkbare hoogteverschillen tussen de verschillende gebouwen.

Aan de openingstentoonstelling, Rogier Van der Weyden, de passie van de meester,is zeven jaar gewerkt. De organisatie is in handen van Artes, een samenwerkingsverband van de stad, de KU Leuven en de provincie. Samen met Jan Van Eyck was Van der Weyden de topfiguur uit de Vlaamse schilderkunst in de vijftiende eeuw. Uit 58 collecties zijn meer dan honderd topstukken bijeengebracht. Daarbij onder andere het beroemde portret van Karel De Stoute uit Berlijn en dat van Filips De Goede uit de Spaanse koninklijke collectie. Speciaal voor de tentoonstelling worden ze gerestaureerd.

Nog meer schilderijen zullen in topconditie zijn, zoals het Sacramentsaltaar uit het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Het wordt gereinigd en geretoucheerd met privéfinanciering van het fonds Inbev-Baillet Latour. De verzekeringswaarde van het werk bedraagt liefst 50 miljoen euro. De legendarische Kruisafneming, ooit gemaakt voor Leuven maar intussen in het Prado in Madrid, is te kwetsbaar om nog te verplaatsen. Het werk zal toch aanwezig zijn, dankzij een videopresentatie van Walter Verdin.

M opent in de herst van volgend jaar overigens met drie tentoonstellingen, waaronder een overzicht van de hedendaagse kunstenaar Jan Vercruysse.

www.mleuven.be

www.rogiervanderweyden.be


DS, 22-09-2008 (Geert Van der Speeten)