PDA

Bekijk de volledige versie : Eén op drie blanke Democratische kiezers negatief tegenover zwarten


Barst
22nd September 2008, 00:47
Eén op drie blanke Democratische kiezers negatief tegenover zwarten


Het racisme, dat in sommige Amerikaanse staten diepgeworteld is, kan de Democratische kandidaat Barack Obama de overwinning in de presidentsverkiezingen kosten. Een onderzoek van de universiteit van Stanford wijst uit dat een derde van alle blanke Democratische kiezers negatief staat tegenover zwarten. Dat schrijft Der Spiegel.


Heet hangijzer

In maart sprak Obama nog vrijuit over rassen en discriminatie in de Verenigde Staten. Sindsdien doet hij er echter het zwijgen toe. Zijn entourage stuurt de discussie weg van het hete hangijzer om twijfelende kiezers niet af te schrikken, hun steun te verlenen aan een zwarte.

Bij de Democraten geldt de overtuiging dat het beter is om over racisme te praten als Obama éénmaal president is. Die strategie werd eerder al met succes gevolgd door Antonio Villaraigosa, burgemeester van Los Angeles, en Deval Patrick, gouverneur van Massachusetts.


Kredietcrisis

Komende vrijdag staat een eerste van drie grote tv-debatten tussen Barack Obama en John McCain op het programma. De kiezers verwachten daarin vooral oplossingen voor de kredietcrisis, die een steeds belangrijker thema wordt in de verkiezingsstrijd.

Voorlopig lijkt de economische crisis uit te draaien in het voordeel van Obama, maar daar kan verandering in komen. "Uit de geschiedenis leren we dat harde tijden het racisme aanwakkeren", redeneert de Republikeinse strateeg Todd Harris. "De ironie wil dus dat de kredietcrisis Obama even veel kiezers kan kosten dan ze hem oplevert".


Republikeinen

Desalniettemin wandelt ook de Republikeinse kandidaat John McCain met een grote boog rond het thema heen. De Republikeinse verkozenen kregen eerder dit jaar het uitdrukkelijke verzoek om nooit te alluderen op de huidskleur van Obama. Het campagneteam rond McCain is er als de dood voor dat sommige Republikeinse kiezers toch voor Obama zullen stemmen omdat ze McCain verdenken van racisme.


Blog HLN, 21/09/08