PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 20-09-2008


Barst
20th September 2008, 20:16
VERLIEZERS


1. Antje De Boeck

Een van de - nu ja - grootste monumenten uit onze vaderlandse filmgeschiedenis is deze week bijzonder onheus behandeld. Antje De Boeck kreeg van de RVA een aanmaning ('een suggestie', relativeerde de dienst achteraf) om in de vestiaire van een theater te gaan werken. Nota bene tijdens de voorstelling van de musical Daens, gebaseerd op het filmepos van de - nu ja - grote regisseur Stijn Baron Coninx. In die film speelt De Boeck haar doorbraakrol, een weefster genaamd Nette.

Is er bij de RVA dan niemand die een keer nadenkt alvorens dit soort brieven de deur uit te laten gaan? Hoe argumenteren ze dat? 'U hebt naar verluidt enige ervaring in de branche'? Staat geen enkele ambtenaar er dan bij stil dat Antje nooit bij die hoge kapstokken kan? Zelfs niet als ze op de schouders van Stijn Coninx staat? Het is dat UCO in Gent de deuren sluit, anders hadden ze haar nog voorgesteld om daar in de weverij te gaan werken. 'U hebt naar verluidt enige ervaring in de branche.'


2. Fortis

Als zelfs een kwaliteitskrant op zijn frontpagina uitpakt met een persiflage op je advertentiecampagne (die ook weer in die kwaliteitskrant verschijnt), dan weet je wel hoe laat het is. Woensdag moest het aandeel-Fortis op zeker ogenblik bijna 20 procent prijsgeven. Dat is voor geen enkel bedrijf goed nieuws, maar Fortis toonde zich een wel erg slecht verliezer: het was allemaal de schuld van KBC, of toch een beetje. Intussen heeft de Bel-20 (en ook het Fortis-aandeel) zich op extatische wijze herpakt, en weten we wel beter: het is allemaal de schuld van de belegger. Die gedraagt zich haast net zo evenwichtig als een bende hysterische bakvissen op oestrogeen.


3. Fernand Koekelberg

De Ignace Crombé van de ordehandhaving weet zichzelf voorlopig te, eh, handhaven. Hij geeft toe een inschattingsfout gemaakt te hebben, maar ook niet meer dan dat. Sylvie Ricour, om wier promotie het allemaal begonnen is, zet Fernand Koekelberg enigszins uit de wind, eerst in Paris Match (een begrijpelijke beginnersfout), nu zoals het hoort in De Standaard. Het onderzoek dat minister Dewael heeft bevolen, zal uitwijzen of ze dat deed uit liefde voor de waarheid of voor Fernand Koekelberg.

Maar ondertussen komen alweer nieuwe feiten aan het licht. Een politieman zegt zich bij Koekelberg beklaagd te hebben over wanpraktijken bij aankopen op de informaticadienst. Fernand Koekelberg zou die fraudepraktijken genegeerd hebben. Een inschattingsfout? Met de inschattingsfouten van Fernand Koekelberg kunnen we stilaan een basiliek vullen tot het dak er groen van uitslaat.


4. Gates & Seinfeld

Het leek een geweldig idee: we laten twee van de rijkste mensen op aarde, Bill Gates (van Microsoft) en Jerry Seinfeld (van zichzelf), samen figureren in grappige reclamespotjes die miljoenen dollars kosten, en gaan zo in de aanval tegen de geweldig succesvolle 'I'm a Mac / and I'm a PC'-spots van concurrent Apple. Bij nader inzien was het geen goed idee: na twee oeverloos saaie en veel te lange spotjes werd het idee zelfs afgevoerd. Rijkemensenhumor blijkt niet overal aan te slaan. Nochtans, wat vindt u van deze Seinfeld-oneliner: 'Ik heb zoveel auto's dat ik elke ochtend in mijn eigen file sta.'



WINNAARS


1. Jan Fabre

De mooiste krant van het jaar heeft hij gemaakt. Over schoonheid, dan nog. En over schoonheid gesproken, wat een schone mens is dat, die Jan Fabre. Klein van stuk, maar nooit kort van stof. Altijd een luisterend oor, een bodemloos vat vol bruisende ideeën. Kortom, een hoofdredacteur zoals wij ze hier alleen maar kunnen dromen. En naar verluidt kan hij nog mooi tekenen ook.


2. Jennifer Lopez

Nog zo'n schoon mens is Jennifer Lopez. Maar wel een dik gat, in bepaalde rokken. Daar wou J-Lo dit jaar iets aan doen, door wat te gaan sporten, onder meer. In het kader daarvan liep ze afgelopen weekend een triatlon in Malibu. In een recordtijd dan nog wel: twee uur, 23 minuten en 28 seconden. Rutger Beke sloeg blauw uit toen hij het las. De dag daarna kwam de rechtzetting: Jenny from the block had een kwarttriatlon gelopen, geen triatlon. Jenny het blokje rond, als het ware.


3. Tzipi Livni

Het Sarah Palineffect reikt al tot in Israël. Daar is de genaamde Tzipi 'raad eens wat mijn favoriete klinker is' Livni verkozen tot partijleider van Kadima en dus vast ook als premier. Livni is net zo min al Palin een doetje: ze heeft misschien nog nooit een ijsbeer omgelegd, maar ze heeft in haar jonge jaren wel voor de Mossad gewerkt, en wel in Parijs. Daar assisteerde ze agenten die de opdracht hadden Arabische terroristen te elimineren. Ze hoeft dus nauwelijks onder te doen voor haar ouders, die in de jaren dertig en veertig aanslagen pleegden tegen Palestijnse en Britse doelwitten. Deze dame heeft geen Kawasaki-brilletje nodig om indruk te maken. De Palestijnse president Abbas zei blij te zijn met haar verkiezing. Hij durfde gewoon niet anders.


4. Jan Bakelants

Een beloftevolle belofte bij de wielrenners, die Jan Bakelants. Hij heeft deze week in het zuiden van Frankrijk de Ronde van de Toekomst gewonnen. Het was bijna twintig jaar geleden dat een Belg daar nog in geslaagd was, en dan was het nog Johan Bruyneel ook. Bakelants heeft ook al de Ardense Pijl gewonnen, en dat wist hij van tevoren. 'Ik zal er niet ver af zijn in de Ardense Pijl', had hij zich laten ontvallen. Dat zou volgens kenners in het wielercircuit op een zekere vorm van arrogantie kunnen wijzen, ja, zelfs op de geboorte van een nieuwe VDB. Die vergelijking gaat in het geheel niet op: Bakelants is een bio-ingenieur.


DS, 20-09-2008 (th)

Mathias Van der Sanden
24th September 2008, 18:42
Eindelijk is een Belg die het kan waarmaken in het rondewerk. Hij heeft dit jaar wel meer dan eens bewezen dat hij één van de meest talentvolle belofte is van België, zelfs van de wereld. Hopelijk kan hij deze week zijn ambitie, om het podium te halen op het WK in Varese, waarmaken.

Dat kenners zeggen dat hij de nieuwe VDB zou zijn, geloof ik niet. Ik denk dat hij, en vooral zijn coach Paul Van Den Bosch, slim genoeg zijn om niet dezelfde weg te volgen als onze vriend Frank Vandenbroucke destijds.
Het typeert trouwens een renner vol ambitie dat hij zulke uitspraken doet. Er zijn er veel die zeggen dat ze er dicht bij zullen zijn, maar die de verwachtingen niet eens inlossen. Dat Bakelants het dan nog waarmaakt, getuigd van grote klasse.