Inloggen

Bekijk de volledige versie : Antwerps hoger onderwijs lokt weer meer leerlingen


Véronique.Geudens
15th September 2008, 09:51
Economische richtingen, verpleegkunde, lerarenopleiding en wetenschappen zijn de grote stijgers in het hoger onderwijs. Dat blijkt uit de (voorlopige) inschrijvingscijfers.

Zowel hogescholen als universiteiten stevenen af op een aangroei van het aantal eerstejaars. Velen zoeken een verklaring voor de vooruitgang van de economische richtingen in de economische recessie. Nu verkiezen studenten de harde richtingen boven de zachte sectoren die in onbezorgde tijden in trek zijn.

Lerarenopleiding
Een andere topper zijn de lerarenopleidingen. Door de geplande afschaffing van de beperking om het beroep te mogen uitoefenen, doet kinesitherapie het ook weer goed. Verleegkunde gaat achteruit in Antwerpen, maar groeit elders in de provincie.

Hogescholen
De Karel de Grote-Hogeschool in Antwerpen noteert een stijging van 2%, met uitschieters in de lerarenopleiding (+12%) en sociaal-agogisch werk (+40%). Industriële wetenschappen en technologie (-16%) en gezondheidszorg (-9%) verliezen wat terrein.

Verpleegkunde (-8%) gaat ook achteruit in de Hogeschool Antwerpen. Lerarenopleiding en handelswetenschappen zitten in de lift, terwijl architectuur (+33%), interieurarchitectuur (+49%) en kinesitherapie (+58%) boomen. Sociaal werk krijgt een ferme tik: -66%.

De Plantijn Hogeschool kent een lichte stijging. Orthopedagogie (-5%) is de enige daler. Grootste toppers zijn het departement elektromechanica en de lerarenopleiding, met vooral een superscore voor de afstudeerrichting mode.

De Lessius Hogeschool noteert stijgingen van meer dan 10% bij handelswetenschappen, industriële wetenschappen en toegepaste taalkunde.

De twee opleidingen van de Hogere Zeevaartschool gaan vooruit. Wellicht zal de school de kaap van 600 studenten overschrijden.

In de Katholieke Hogeschool Mechelen doet verpleegkunde het opmerkelijk beter dan vorig jaar. Ook de lerarenopleiding zit in de lift.

In de Katholieke Hogeschool Kempen springt de nieuwe opleiding bachelor in de bouw eruit met 102 studenten. Andere toppers zijn technische wetenschappen en lerarenopleiding lager onderwijs.

De Katholieke Hogeschool Sint- Lieven campus Waas ziet bijna een verdubbeling van zijn eerstejaars verpleegkunde, vroedkunde en lerarenopleiding.

Universiteit
De Universiteit Antwerpen verwelkomt binnenkort 4% meer nieuwe eerstejaars. Opvallendste stijger is de faculteit toegepaste economische wetenschappen: +22%. De opleidingen diergeneeskunde (+15%) en biomedische wetenschappen (+18%) gaan ook flink vooruit.

De faculteit wetenschappen boert ondanks vele inspanningen achteruit (-6,5%). Letteren en wijsbegeerte (-14%) krijgt de grootste klap. Taal- en letterkunde heeft het moeilijk, maar geschiedenis laat de grootste achteruitgang optekenen (-27,5%).

PeDM, SD

Bron:
Gazet Van Antwerpen 15/09

Barst
17th September 2008, 17:52
Hogescholen krijgen meer leerlingen


Vlaamse hogescholen krijgen steeds meer leerlingen over de vloer. Dit jaar steeg het aantal inschrijvingen in het eerste jaar met 6 procent. Ook vorig jaar was er al een stijging.


Vooral praktijkgerichte studierichtingen doen het goed. Daarbij valt op dat enkele knelpuntberoepen in de lift zitten. Zo zijn er opvallend meer inschrijvingen in de richtingen gezondheidszorg, verpleegkunde en allerhande leraarsopleidingen. Dat blijkt uit een rondvraag van de VRT.

Vandaag starten ongeveer 32.000 jongeren een opleiding aan een Vlaamse hogeschool. In vier jaar tijd is hun aantal flink gestegen, van om en bij de 27.000 eerstejaars in 2004.

De opmars van de hogescholen begon op het moment dat het systeem van bachelors en masters werd ingevoerd. In dat systeem is de opleiding aan de hogescholen internationaal erkend.

'Een andere troef zijn de praktijkgerichte opleidingen, die dicht aanleunen bij het werk op de arbeidsmark', zegt Ann Verreth van de Vlaamse hogeschoolraad. Daarnaast gaan de hogescholen ook steeds vaker actief recruteren. 'Voor de financiering zijn de scholen immers afhankelijk van hun studentenaantallen', aldus Verreth.


Blog DS, 17-09-2008 (kld)