PDA

Bekijk de volledige versie : "Klimaatverandering tast mensenrechten aan"


Barst
9th September 2008, 02:15
"Klimaatverandering tast mensenrechten aan"


Mensenrechten moeten centraal staan in de strijd tegen de klimaatverandering. In hun beleid om de veranderingen tegen te gaan, moeten rijke landen veel meer rekening houden met mensenrechten. Zij moeten niet langer economische motieven gebruiken om zich aan hun verantwoordelijkheden te onttrekken.


Dat stelt de ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een rapport aan de VN-commissaris voor de mensenrechten. Die onderzoekt momenteel het verband tussen internationale mensenrechten en de gevolgen van klimaatverandering.


Basisrechten

De enorme uitstoot van het broeikasgas CO2 in rijke landen tast de basisrechten van miljoenen arme mensen aan, vindt de organisatie. Het gaat dan om de rechten op leven, veiligheid, voedsel, gezondheid en huisvesting.

De effecten van de klimaatverandering zijn wereldwijd, aldus Oxfam. Landen moeten dan ook aansprakelijk worden gesteld voor de internationale gevolgen van hun handelen. De organisatie waarschuwt de rijke landen dat zij in de toekomst juridische acties kunnen verwachten, wanneer zij nu nalaten de CO2-uitstoot fors te verminderen.


Ethische overwegingen

De rijke landen stellen voor hun CO2-uitstoot tegen 2050 te halveren. Maar de reductie moet minstens 80 procent zijn, stelt Oxfam. Rijke landen gebruiken volgens de organisatie economische argumenten om zo weinig mogelijk te doen. Maar op grond van ethische en wetenschappelijke overwegingen en vanwege de mensenrechten zouden zij veel meer moeten doen.


Blog HLN, 09/09/08

valerie caers
31st December 2008, 18:10
Het is inderdaad zo dat onze uitstootgassen niet mooi boven België blijven, maar dat zij natuurlijk over heel de wereld verspreid worden.
Als je dus eerlijk moet zijn moet je kunnen toegeven dat wij inderdaad niet fair handelen ten opzichte van de derde wereldlanden waar er niet zo veel vervuiling is. Zo kan je natuurlijk ook nog het probleem verschuiven naar China waar men totaal geen rekening houdt met het milieu. Maar het gezegde is dat je beter eerst voor je eigen deur kan keren. Ik vind dat er dringend iets moet gedaan worden aan de co² uitstoot zodat we er allemaal kunnen van genieten, je moet het dus ook niet enkel doen voor jezelf maar ook voor de derde wereldlanden.