Inloggen

Bekijk de volledige versie : Kritiek op Israël drijft opiniemakers in de pen


Barst
2nd September 2008, 18:18
Kritiek op Israël drijft opiniemakers in de pen


BRUSSEL - Maakt de Joodse lobby het debat over Israël onmogelijk of wordt ze er kwaadwillig uit geweerd? Het debat is springlevend.


Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) interpelleerde gisteren in de Gentse gemeenteraad over een debattenreeks op de Gentse Feesten, georganiseerd door Eric Goeman. Depoortere vindt de debatten te links en vindt dat de stad daarvoor beter geen schoolgebouwen ter beschikking stelt. Hij verwijst naar een debat over Israël, waar volgens hem enkel anti-Israëlische sprekers uitgenodigd waren.

Extreemrechts als bondgenoot van de pro-Israëllobby, tegen de vrije meningsuiting? Het Platform voor vrije meningsuiting, waar ook Eric Goeman deel van uitmaakt, is allerminst verwonderd en reageert met een open brief. De pro-Israëlische lobby probeert volgens de ondertekenaars van de brief 'ook in ons land al geruime tijd de critici van de Israëlische bezettings- en annexatiepolitiek de mond te snoeren'. Het wapen dat de lobbymachine daarbij hanteert, is Israël-critici antisemitisme te verwijten, een middel dat werkt, want 'niemand wil in verband worden gebracht met die zwarte bladzijden uit de Europese geschiedenis'. De lobby, die zo al succesvol verschillende kritische acties monddood heeft gemaakt, gedraagt zich volgens het platform bovendien steeds agressiever en vindt - ironisch genoeg - zelfs steun bij extreemrechts. De brief is ondertekend door bijna negentig academici, auteurs en opiniemakers.

Op de open brief kwam onmiddellijk reactie van het Platform voor faire meningsuiting. Dit tweede platform geeft het eerste gelijk: 'Kritiek op Israël is geen antisemitisme.' Helaas kan eenzijdige en ongenuanceerde kritiek wél leiden tot antisemitisme en heel wat organisaties 'die er een aparte wereldvisie op nahouden' organiseren 'projecten waarbij de Joodse staat het keer op keer moet ontgelden' en waarin geen tegenstem te horen is. En dat is onfair, vindt het platform. De Israëllobby maakt het serene debat niet onmogelijk, er is gewoon geen debat, want de helft van de argumenten wordt nooit gehoord. Een schare opiniemakers, schrijvers en academici ondertekenden op hun beurt deze brief.


DS, 02-09-2008 (wwo)

Barst
2nd September 2008, 18:21
Kritiek is geen antisemitisme


Krachtige lobbygroepen maken legitieme kritiek op de Israëlische bezettingspolitiek verdacht door onterecht een link te leggen met nazipropaganda en antisemitisme. Het PLATFORM VOOR VRIJE MENINGSUITING stelt vast dat vreemd genoeg nu ook extreemrechts aan deze evolutie meewerkt. Het PLATFORM VOOR FAIRE MENINGSUITING reageert prompt.


Zoals in Amerika en overal ter wereld toont de pro-Israëlische lobby zich ook in ons land geruime tijd actief in een poging de critici van de Israëlische bezettings- en annexatiepolitiek de mond te snoeren. Een campagne van het Actieplatform Palestina om Israëlische landbouwproducten in de rekken te laten liggen, naar analogie van de acties tegen de Zuid-Afrikaanse Apartheid in de jaren tachtig, moest noodgedwongen worden afgeblazen nadat het Simon Wiesental Centrum in de VS een briefactie begon waarin de campagne werd vergeleken met de nazistische praktijk van 'Kauft nicht bei juden'.

Op het initiatief van toenmalig staatssecretaris Eddy Boutmans om een onderwijsbrochure opnieuw uit te geven over de Palestijnse kwestie kwam de lobbymachine zo zwaar uit de hoek dat de zaak werd afgeblazen. Nochtans waren de teksten van de hand van Ludo Abicht en Lucas Cathérine door een comité van 18 deskundigen nagelezen. Het misbruik van termen als 'antisemitisch' (bijvoorbeeld in de Israëlische krant Maariv van 26 augustus 2001) blijkt voldoende intimiderende kracht te bezitten. Niemand wil immers in verband gebracht worden met die zwarte bladzijden uit de Europese geschiedenis.

De jongste maanden lijkt de lobby zich alsmaar agressiever te gedragen. Ze nam deze zomer de traditionele debattenreeks tijdens de Gentse Feesten onder vuur omdat het luik over Israël en Palestina te 'eenzijdig' en 'anti-Israëlisch' zou zijn ingevuld. Op de website van de Stad Gent regende het beledigingen en gratuite beschuldigingen aan het adres van organisator Eric Goeman, die zelfs vergeleken werd met Goebbels. Eric Goeman staat nochtans bekend als iemand die al jaren waarschuwt voor extreemrechts. Hij was de trekker achter diverse Holocaust-herdenkingsplechtigheden. Ironie: nu blijkt dat net het Vlaams Belang in de persoon van Ortwin Depoortere - een zelfverklaarde aanhanger van Verdinasoleider en antisemiet Joris van Severen - het initiatief heeft genomen om rond de hele kwestie een interpellatie bij het Gentse stadsbestuur in te dienen voor de gemeenteraadszitting op 1 september 2008. Het doel is duidelijk. Na 19 jaar wil de extreemrechtse partij, die zich graag zelf voorstelt als slachtoffer van de aantasting van vrije meningsuiting, de debatten muilkorven.

De pro-Israëlische lobby viseerde ook een andere activiteit op de Gentse feesten door elektronische berichten te versturen aan het adres van Amnesty International, waarin gewaarschuwd werd voor medewerking met een organisatie als Vrede vzw die met 'propaganda het antisemitisme opwakkert in de scholen en bij allochtonen'. Telkens opnieuw blijkt het om dezelfde groep te gaan van mensen uit de omgeving van het maandblad 'Joods Actueel'.

Het laatste wapenfeit van de 'lobby' dateert van enkele dagen geleden. Ditmaal wordt een studiedag geviseerd die was opgezet door een reeks organisaties waaronder de 'Vereniging Leraren Aardrijkskunde' en de 'Interdiocesane Dienst voor het Katholiek Godsdienstonderwijs'. Die zou plaatsvinden in het Antwerpse Vredescentrum, maar daar is men nu gezwicht onder de druk. Het Vredescentrum heeft laten weten dat de studiedag 'Israël en Palestina in de klas' van begin oktober niet in het Vredescentrum kan doorgaan. 'Sinds deze ochtend hebben wij vanuit de Joodse Gemeenschap verschillende reacties gekregen', zo luidt de mededeling. Weer een georchestreerde campagne uit gekende hoek.

De techniek van deze lobby bestaat erin om kritiek op de Israëlische mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationale recht te pareren door deze gelijk te stellen met haat tegen Israël en tegen de joden in het algemeen. Antisemitisme dus. Het doet er niet toe dat die kritiek zijn fundament vindt in talloze VN-resoluties en -documenten evenals mensenrechtenrapporten van alle gezaghebbende mensenrechtenorganisaties. Het schaamteloos misbruiken van het begrip 'antisemitisme' verhindert niet dat deze lobbytechniek wonderwel werkt. Bij velen is de angst groot om als 'antisemitisch' gebrandmerkt te worden.

De aangehaalde voorbeelden en de vele andere van de afgelopen jaren beginnen het karakter te krijgen van een ware heksenjacht tegen critici van het Israëlische regime. Aanklachten tegen de wantoestanden in de Palestijnse gebieden moeten hun weg blijven vinden naar de publieke opinie, zoals dat ook bij andere mensenrechtenschendingen het geval is. Wij willen ook een waarschuwing uitsturen, want dergelijke praktijken kunnen een open debatcultuur in gevaar brengen. Wij roepen het Gentse stadsbestuur en andere instanties dan ook op om zich niet te laten misleiden of onder druk te laten zetten. Ze moeten net als de geviseerde organisaties en individuen hun verantwoordelijkheid nemen en de kanalen helpen open houden waarlangs feiten en kritieken worden geformuleerd.

Namens het Platform voor vrije meningsuiting:

Ludo De Brabander (Vrede vzw), Eric Goeman (woordvoerder Attac Vlaanderen), Peter Desmet (directeur Greenpeace Belgium), Rudi Laermans (socioloog, KU Leuven), Lieven De Cauter (cultuurfilosoof, KU Leuven/RITS), Stephan Galon (vakbondsecretaris Algemene Centrale ABVV), Ludo Abicht (filosoof, UGent), Fatma Arikoglu, Karel Arnaut (antropoloog, UGent), Frank Beke (voormalig burgemeester Gent), Bilal Benyaich (Kif Kif), Sarah Bracke (socioloog, KU Leuven), Jean Bricmont (fysicus, UCL), Paul Buekenhout (Passa Porta), Marlies Casier (wetenschappelijk medewerkster, UGent), Lucas Catherine (auteur), Lydia Chagoll (schrijfster/cineaste), Saddie Choua (videaste), Manu Claeys (essayist), Eric Corijn (stadsgeograaf, VUB), Caroline Copers (algemeen secretaris Vlaams ABVV), Bert Cornillie (taalkundige, KU Leuven), Geertrui Daem (schrijfster), Leen De Backer (artistiek medewerker MuHKA), Bruno De Bondt (Indymedia.be), Pascal Debruyne (Derdewereldstudies UGent), Frans Denissen (auteur/literair vertaler), Herman De Ley (historicus/emeritus hoogleraar, UGent), Paul De Keulenaer (auteur), Didi de Paris (auteur), René De Preter (auteur), Geert Devos, Pol Devos (Geneeskunde voor de derde wereld), Bruno De Wever (historicus, UGent), Dirk De Zutter (ex-leraar), Charles Ducal (dichter), Jan Dumolyn (historicus, UGent), Nadia Fadil (sociologe, EUI/KU Leuven), Peter Franssen (journalist/schrijver), Baudouin Ferrant (secretaris ABVV), Hilde Geens (journaliste), Kendell Geers (kunstenaar), H. Goldberg, Jacques Gutwirth (etnoloog en eredirecteur CNRS), Jaap Hamburger (voorzitter Stichting Een Ander Joods Geluid, Amsterdam), Rik Hancké (acteur/regisseur), Staf Henderickx, Jos Hennes (uitgever EPO), Erwin Jans (dramaturg Toneelhuis), Ivo Jannsens (directeur Demos), Peter Tom Jones (ecoloog/publicist, KU Leuven), Francis Jorissen (webmaster Attac Vlaanderen), Chris Lauwers (OCMW-raad Sint-Amands), Michel Leclerc (dichter), Fred Louckx (socioloog, VUB), Ico Maly (Kif Kif), Tjen Mampaey (onderwijzer/auteur), Francine Mestrum (UGent), Reginald Moreels (ex-staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking), Dany Neudt (coördinator Kif Kif), Ides Nicaise (econoom, KU Leuven), Jacques Pauwels (historicus), Rik Pinxten (antropoloog, UGent), Anne Provoost (schrijfster), Brecht Ranschaert (redacteur YANG), Frank Roels (emeritus hoogleraar, UGent), Jean-Pierre Rondas (journalist Klara), Johan Sanctorum (filosoof-publicist), Mark Saey (filosoof), Michel Vanhoorne (Links Ecologisch Forum), Robert Soeterik (antropoloog, Middle East Research Associates, Amsterdam), Klaas Tindemans (RITS), Monika Triest (onderwijsdeskundige), Werner Trio (journalist Klara), Dirk Tuypens (acteur), Dirk van Bastelaere (dichter), Bogdan Van Doninck (socioloog), Dirk Van Duppen (voorzitter Geneeskunde voor het Volk), Gie van den Berghe (ethicus/historicus, UGent), Yvan Vanden Berghe (emeritus hoogleraar, Universiteit Antwerpen), Hugo Van Droogenbroeck (Oproep voor een Democratische School), Frank Van De Veire (filosoof, KASK), Paul Vanden Bavière (verantwoordelijk uitgever Uitpers), Trees Verleyen (lector Journalistiek, KHM), Koen Vlassenroot (polemoloog, Conflict Research Group UGent), Dominique Willaert (coördinator Victoria Deluxe), Sami Zemni (politoloog, UGent)


DS, 02-09-2008

Barst
2nd September 2008, 18:22
Eenzijdige ongenuanceerde kritiek leidt tot antisemitisme


Wat volgde op dit artikelKritiek op Israël drijft opiniemakers in de pen
Vrije meningsuiting is geen eenrichtingsverkeer, reageert het Platform voor faire meningsuiting. Wie in naam van de vrije meningsuiting kritiek geeft op Israël, moet het ook aandurven een pro-Israëlische stem aan het woord te laten, anders werkt hij het antisemitisme in de hand.


Het 'platform voor vrije meningsuiting' verspreidt een bericht met als titel 'Kritiek op Israël is geen antisemitisme'. Wij kunnen ons hierbij volmondig aansluiten. Het platform tracht in het bericht echter het publiek te misleiden, want vanuit officiële Joodse instanties of de Joodse pers zijn zulke beschuldigingen betrekkelijk zeldzaam. 'Ofschoon de kritiek op Israël vaak niet-proportioneel, misplaatst en soms manifest onjuist is, gaat het in de meeste gevallen niet om antisemitisme', schreef de directie van Joods Actueel onlangs nog in een opiniestuk (juli 2008). Dat privé-individuen op internetfora beschuldigingen de wereld insturen, reflecteert niet het standpunt van een hele groep. Wat wij wel stellen, is dat uit studies blijkt dat een eenzijdige en ongenuanceerde kritiek aan het adres van Israël leidt tot een stijgend antisemitisme. Om een concreet voorbeeld te geven, na een eenzijdige tv-reportage kon men op het internetforum van het bewuste programma onder meer lezen: 'Het is tijd dat iemand de Joden nog eens een lesje leert'. Of nog, 'ook bij ons in Antwerpen werkt iedereen voor de Joden'. 'Joden hebben alle macht en de media in handen, verschrikkelijk…'.

Een heleboel organisaties, die er een aparte wereldvisie op nahouden, zijn actief bij projecten waarbij de Joodse staat het keer op keer moet ontgelden. Daar is eigenlijk niets mis mee, we leven in een democratie en dragen vrije meningsuiting hoog in het vaandel. Wat echter niet kan, is die eenzijdige mening verkondigen als enige waarheid, zonder ook maar iemand van de andere kant aan bod te laten komen.

Toen onlangs in Gent een debat plaatsvond over het Midden-Oosten, werden zeven sprekers uitgenodigd die allen bekend staan om hun hevige kritiek op Israël. Twee weken voor het debat werd ook aan de 'andere kant' gevraagd om een spreker te sturen. Het zal duidelijk wezen dat één of zelfs twee sprekers tegen zeven als allesbehalve fair kan aanzien worden. Idem dito voor het project van CODIP om leraren te informeren over het Midden-Oostenconflict. Op de lijst allemaal namen van mensen die hun hevige kritiek op de Joodse staat niet onder stoelen of banken steken. Ook de 'beruchte' professor Ilan Pappé zou aanwezig zijn, een Israëlisch academicus die oproept zijn eigen land op alle mogelijke vlakken te boycotten. Nu mag het voor iedereen duidelijk zijn dat extreme meningen, zoals die van Pappé, slechts een minuscuul deel van de Israëlische stemmen vertegenwoordigen. Hoe zouden wij reageren indien N-VA en Vlaams Belang debatten zouden organiseren in het buitenland over de toekomst van het Belgisch staatsmodel? Zouden wij het dan pikken als dit als 'enige waarheid' en als stem van de modale Belg wordt voorgesteld?

Neen, op die debatavonden over Israël hoor je nooit iets over de talloze schendingen van mensenrechten door Arabische regimes, hoor je niet hoe Palestijnse leiders actief met de nazi's meewerkten aan de Jodenuitroeiing, over de Arabische regimes die de Palestijnen opriepen hun eigen land te verlaten in 1948 zodat ze het gebied konden platbombarderen, over de vele vredesconcessies van Israël (oprichting van de Palestijnse Autoriteit, terugtrekking uit Gaza) die steeds met geweld worden beantwoord, of over de meer dan één miljoen Arabieren die de Israëlische nationaliteit bezitten en er de beste scholing, gezondheidszorg en levenskwaliteit op na houden van de hele Arabische wereld.

Het platform voor de vrije meningsuiting schrijft dat de verschillende tegenacties 'een open debatcultuur in gevaar brengen'. Laat ons niet lachen. Het is nu toch duidelijk dat van een echt debat, tussen twee partijen, hier geen sprake is. Het is dan ook hoog tijd dat het platform zijn verantwoordelijkheid opneemt en 'alle' meningen aan bod laat komen, toch het minste wat je kunt verwachten van een platform voor vrije meningsuiting. Want enkel door de verschillende partijen rond de tafel te brengen, kunnen we vrede dichterbij brengen. Een eenzijdige houding gekoppeld aan een naïef begrip van de situatie is een element dat het probleem niet oplost, integendeel.

Wouter de Vriendt van Groen! heeft dat goed begrepen. Hij heeft de hoofdredacteur van Joods Actueel uitgenodigd om het Israëlische standpunt uit te leggen tijdens een gespreksavond van Groen! nu woensdag in Oostende.


Michael Freilich (hoofdredacteur Joods Actueel), Benno Barnard (schrijver), Guy Kleinblatt (fotograaf), dominee Alexander Eberson, rabbijn Aaron Malinksy, Bart Stouten (Trialoog ), Kouky Frohman (presentator Klara/voorzitter Forum der Joodse organisaties), Terry Verbiest (journalist en parlementair medewerker), Geert Van Istendael (schrijver), Thierry Debels (auteur en journalist), Terry Davids (algemeen directeur Joods Actueel), André Gantman (jurist/auteur van 'Joods zijn is een avontuur'), Yves Van de Steen (eredirecteur Vlaams Parlement), Louis Davids (oprichter Belgisch-Israëlitisch Weekblad), Eli Ringer (erevoorzitter Forum der Joodse organisaties), Matthias Storme (hoogleraar, KU Leuven/UA), Lieve Schacht (historica), dr. René Trau (consulent Universitair Ziekenhuis Antwerpen), Herman Van Dormael (historicus), Diane Keyser (woordvoerder Forum der Joodse organisaties), Yves Weinberger (historicus), Sonja de Schaepdryver (ethica), Guido Joris (journalist), Leo Schumer (erevoorzitter B'nai B'rith Antwerpen), Silvain Salamon (auteur), dr. Rudi Roth (wikundige/natuurkundige), Marc Eyskens (minister van Staat), Paul Ambach (cultureel ambassadeur Vlaanderen), Marc van Roosbroeck (auteur), Koen Peeters (schrijver), Marc Cogen (hoogleraar UGent), Hugo van Minnebruggen (directeur website verzet.org), Kris Vleugels (voorzitter c'axcent), John Gelaude (kunstenaar), Kristel Monten (licentiaat ziekenhuiswetenschappen), David Vandeputte (voorzitter Christenen voor Israël België)


DS, 02-09-2008

Barst
4th September 2008, 15:43
Israel: Feiten en mythes


LUDO DE BRABANDER ziet enkele historische onwaarheden in het stuk 'Eenzijdige ongenuanceerde kritiek kan leiden tot antisemitisme' (DS 2 september), waarin het 'Platform voor faire meningsuiting' oproept tot meer begrip voor de verdedigers van Israël en zijn politiek.


Palestijnse leiders hebben niet 'actief meegewerkt met de Nazi's aan de Jodenuitroeiing'. Er is wel een Palestijnse leider geweest, die toen volledig op een zijspoor zat, de mufti van Jeruzalem, die in Bosnië moslimrekruten trachtte te winnen om mee te vechten aan het Oostfront net zoals sommige Belgische geestelijkheden dat hebben gedaan.

De Arabische regimes hebben de Palestijnen niet opgeroepen om massaal het land te verlaten 'zodat ze het gebied konden plat bombarderen'. De Palestijnen zijn, zoals gezegd, massaal met zionistische geweld verdreven. Dat schrijft niet alleen Ilan Pappé, maar ook andere gerenommeerde historici zoals Avi Schlaim, Simha Flapan, Nur Masalha en zelfs de Israëlische historicus Benny Morris, die trouwens in de krant Ha'aretz vertelde voorstander te zijn om die verdrijving nu nog eens over te doen. Platbombarderen zouden ze niet gekund hebben. Er was nog geen Arabische luchtmacht. De zionisten hadden toen wel 205 vliegtuigen en waren daarmee de enigen die 'massaal konden bombarderen'.

De Israëlische Arabieren zijn er niet zo goed aan toe als het Platform beweert. In tweeënnegentig procent van het grondgebied mogen zij geen grond kopen, ook al zijn ze staatsburger, want die grond behoort officieel aan het joodse volk toe, niet aan hen, ook al is die grond in overgrote meerderheid onteigend ten nadele van Palestijnse vluchtelingen. Zij vertegenwoordigen 20procent van de bevolking. Het budget voor gezondheidssector dat naar hen gaat bedraagt met moeite 2procent. De kindersterfte ligt bij hen dan ook drie keer hoger dan bij de joodse bevolking en zij krijgen ook maar toegang tot 2procent van het water.

Ook over de Israëlische vredesconcessies valt er heel wat te zeggen. Opeenvolgende regeringen streven openlijk de aanhechting na van Palestijnse gebied. Op het terrein wordt dan ook al enkele decennia een annexatie- en kolonisatiepolitiek gevoerd op grote delen van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Dat is allemaal gedocumenteerd en veroordeeld door de VN en alle mensenrechtenorganisaties.

Het 'Platform voor faire Meningsuiting' misleidt de publieke opinie. Voer zo maar eens het ernstige debat waar het naar verluidt vragende partij voor is.

Ludo De Brabander is voorzitter van de vzw Vrede. Hij ondertekent deze reactie samen met Lucas Cathérine, Ludo De Witte, Anja Meulenbelt, Rudi Laermans, Lieven De Cauter, Eric Goeman en Gie van den Berghe


DS, 04-09-2008