PDA

Bekijk de volledige versie : Tieners missen bepaalde maatschappelijke kennis


wim leenaerts
1st September 2008, 10:46
Tieners missen bepaalde maatschappelijke kennis
Tieners hebben enorme gebreken op het gebied van maatschappelijke kennis. Dat schrijft de krant Le Soir op basis van een studie bij 3.000 Vlaamse en Waalse humaniorastudenten.

Zo heeft minder dan één jongere op de drie volgens de Franstalige krant een realistisch zicht op het inkomensverschil tussen de rijkste en armste Belgen. Meer dan de helft weet niet wat hernieuwbare energie is en een op de vier is er zich niet van bewust dat aids overgedragen kan worden van moeder op kind.

De resultaten van het onderzoek, dat tijdens de eerste drie maanden van dit jaar gevoerd werd, zijn opmerkelijk. Vlaamse en Waalse kinderen scoren even goed, maar grote verschillen zijn er tussen jongeren uit het algemeen secundair onderwijs en jongeren uit het beroepsonderwijs. Bovendien zijn de verschillen sterk verbonden met de sociale achtergrond van de jongeren. (belga/adv)

Bron: www.demorgen.be, 01/09/08

Barst
1st September 2008, 13:52
'Te weinig kritische kennis op school'


BRUSSEL - Worden de Belgische jongeren voldoende opgeleid tot kritische burgers? Deze vraag wordt niet meer zoveel gesteld. De linkse onderwijsorganisatie ODVS maakt er zich wel zorgen over en heeft daarover een enquête gedaan.


Laatstejaars van het secundair onderwijs onderschatten de maatschappelijke ongelijkheid in ons land. Een op de vijf leerlingen weet ook niet dat de zwarte bevolking in de VS afstamt van de ingevoerde Afrikaanse slaven. En een op de vier leerlingen ziet Congo niet als een voormalige Belgische kolonie.

Dat zijn enkele bevindingen van de enquête die 'Oproep voor een Democratische School' (ODVS) bij zo'n drieduizend Vlaamse en Franstalige leerlingen afnam. Boegbeeld van de linkse beweging, Nico Hirtt, maakte op basis daarvan de studie Hoe kritisch zijn de burgers van morgen?

De vragen, opgesteld door een groep van een vijftiental leraars, gaan zowel over economie als geschiedenis en milieu. Volgens de opstellers gaat het om basiskennis die nodig is om kritisch in de samenleving te staan. De resultaten zijn volgens hen bedroevend. Al zijn de vragen niet altijd van de poes. Zo werd de leerlingen gevraagd hoeveel jaar geleden de Big bang plaatsvond (tussen 1 en 100 miljard jaar) en welke energiebronnen hernieuwbare energie opleveren (niet alleen de zon en wind, maar ook hydro-energie en geothermisch). De leerlingen moesten ook weten dat CO2 de infraroodstraling bij het aardoppervlak opslorpt.

Volgens Nico Hirtt is de moeilijkheidsgraad minder relevant dan het patroon dat in de antwoorden zit. Zo scoren leerlingen uit het algemeen secundair onderwijs (ASO) beduidend beter dan leerlingen uit het technisch en beroepsonderwijs (TSO en BSO). Ook scoren allochtonen en sociaal-economisch zwakkere jongeren slechter. Vooral deze jongeren worden niet goed genoeg voorbereid op een kritisch burgerschap, aldus ODVS.

Deze ongelijkheid brengt de onderwijsvereniging tot de conclusie dat het beter zou zijn om de studiekeuze uit te stellen. Als leerlingen tot hun zestien jaar allemaal samen in een onderwijsvorm zouden zitten, dan zou er minder ongelijkheid zijn. De keuze voor ASO, TSO of BSO is nu sterk sociaal bepaald. Mochten alle leerlingen een 'gemeenschappelijke stam' (met zowel theoretische als technische vakken) hebben tot hun zestien jaar, dan kunnen zij op die leeftijd een bewustere keuze maken.

Daarmee herhaalt Nico Hirtt de boodschap van het boek School van de ongelijkheid, dat hij vorig jaar samen met Ides Nicaise (KU Leuven) publiceerde. Ook een andere boodschap uit dat boek komt in deze nieuwe studie naar boven: leg de vrije schoolkeuze voor een stuk aan banden. Hij pleit ervoor om, naar analogie met Frankrijk, een schoolkaart in te voeren. Die zou de keuze van de school beperken tot de eigen regio. Dat zou de sociale mix stimuleren.

De volledige studie op: www.democratischeschool.org


DS, 01-09-2008 (Pieter Lesaffer)