PDA

Bekijk de volledige versie : Noordpool voor het eerst omvaarbaar


Barst
31st August 2008, 17:00
Noordpool voor het eerst omvaarbaar


Er is zoveel ijs gesmolten boven en rond de Noordelijke IJszee, dat het voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid mogelijk is om met een schip helemaal rond de Noordpool te varen. De noordoostelijke en de noordwestelijke doorvaart zijn voor het eerst in zeker 125.000 jaar allebei tegelijk bevaarbaar. Dat meldt de Britse krant The Independent on Sunday.


Laatste ijstong

De noordwestpassage van de Atlantische Oceaan langs Groenland en tussen Canadese eilanden door naar de Stille Oceaan is sinds afgelopen weekeind open. Enkele dagen later viel de laatste ijstong uit elkaar die de noordoostpassage van Finland langs Rusland en Siberië naar de Stille Oceaan blokkeerde.


Historische gebeurtenis

Volgens professor Mark Serreze, een drijfijsdeskundige van het Amerikaanse Nationale Sneeuw en IJs Data Centrum (NSIDC), is er sprake van een "historische gebeurtenis". Door de opwarming van de aarde is de ijskap van de Noordpool mogelijk in een "dodelijke spiraal" terechtgekomen, aldus de wetenschapper.


Droom van schippers

De traditionele zeeweg van Europa naar het Verre Oosten via het zuidelijk halfrond - langs Kaap Hoorn of de Kaap de Goede Hoop - is vrij lang. Al eeuwen dromen zeevaarders van een kortere route. Een Engelse expeditie in 1553 om een noordoostelijke doorvaart te vinden, leidde tot een ramp. Twee van de drie schepen vroren vast bij Lapland en alle opvarenden kwamen om het leven.


Noordwestelijke doorvaart

Ook op de noordwestelijke doorvaart hebben zeelieden hun tanden stukgebeten. Tal van ontdekkingsreizigers lieten er sinds eind 15de eeuw hun leven. De Noor Roald Amundsen slaagde er begin 20ste eeuw voor het eerst in de noordwestelijke doorvaart in haar geheel te volbrengen, in etappes uitgesmeerd over drie zomers.


Blog DM, 31-08-2008 (anp/tdb)

DieterVerheyen
25th September 2008, 14:22
Regelmatig wordt aangehaald hoeveel tientallen meters de zeespiegel zou stijgen als de ijskappen op Antarctica en Groenland geheel zouden afsmelten. Dat dat ook werkelijk zal gebeuren, is iets waarover we ons - volgens mij-geen zorgen hoeven te maken, want de huidige temperatuurstijging op aarde is onvoldoende om die reusachtige ijskappen geheel te doen verdwijnen. Dat laat echter onverlet dat ook gedeeltelijke afsmelting gevolgen kan hebben, maar naar mijn mening lang niet zo rampzalig als ons gezegd wordt.
Er wordt ook wel gesuggereerd dat het smelten van zee-ijs aan een stijging van het zeeniveau tot enkele meters kan bijdragen. Dat is volgens mij onzin, want dat zee-ijs, dat zich - net als ijsbergen - voor zo’n 90% onder water bevindt en er slechts voor zo’n 10% bovenuit steekt, heeft een groter volume dan de corresponderende hoeveelheid water. Smelten van zee-ijs levert dus geen grote verandering van de zeespiegelstand op. De zeespiegel kan max. enkele cm stijgen, en dat proces kennen we al miljoenen jaren (ijstijd-opwarming).