PDA

Bekijk de volledige versie : Obama begint zijn historische campagne


Barst
29th August 2008, 01:19
Obama begint zijn historische campagne


Barack Obama is definitief de presidentskandidaat voor de Democratische Partij. Tijdens de conventie kreeg hij ook steun van Bill Clinton: „Jong en onervaren? Dat klinkt mij bekend in de oren.”


Het stond tevoren al vast: de toespraak van Barack Obama, vannacht, in het voetbalstadion van de Denver Broncos, zou historisch zijn. Voor 75.000 conventiebezoekers en andere belangstellenden aanvaardde hij de nominatie van de Democratische Partij die hij woensdag zonder wanklanken in de wacht sleepte.

Met het weer had hij geluk. Vooraf hadden zijn campagnemedewerkers uitgezocht dat het in Denver maar eens in de twintig jaar regent op 28 augustus. Ander weer zou wel ongunstiger zijn geweest voor een acceptatiespeech in een stadion, iets wat het laatst John F. Kennedy had gewaagd.

Obama’s Republikeinse tegenstander John McCain schildert hem al weken af als een ’beroemdheid’, van het lege Paris Hilton-soort. De afgelopen dagen waren daarom medewerkers nog bezig het decor aan te passen, zodat het stadion wat intiemer zou lijken voor de miljoenen tv-kijkers. Maar aan de historische dimensie van zijn redevoering kon hij niet meer ontsnappen. Als eerste zwarte Amerikaan aanvaardde hij de nominatie van een van de twee grote politieke partijen, op de 45e verjaardag van Martin Luther Kings beroemde ’I have a Dream’-toespraak.

Obama ontving de nominatie woensdag in feite uit handen van Hillary Clinton. Halverwege een stemming per staat, die gaandeweg een overweldigende meerderheid voor haar tegenstander liet zien, diende ze het voorstel in om Obama bij acclamatie te benoemen.

Obama liet even zijn gezicht zien.Spannend was de stemming alleen omdat niemand nog wist hoe lang Clinton die zou laten voortduren. Uit het verloop ervan bleek hoe geregisseerd dat onderdeel van de partijdemocratie in de praktijk is. Bij de C aangekomen zag de delegatie van Californië af van het uitbrengen van haar meer dan vierhonderd stemmen. Daar zaten kennelijk nog erg veel Clintonaanhangers bij. Ook Illinois, de thuisstaat van Obama, ’paste’. Maar later kwam Illinois weer in het spel toen de staat spontaan alle stemmen van New Mexico cadeau kreeg. Dat hele blok werd door Illinois cadeau gedaan aan New York, waar delegatielid Hillary Clinton haar voorlopig laatste moment in de schijnwerpers kreeg.

Aan het eind van de dag kwam Obama onverwacht zelf even het toneel op, tot grote verrassing en enthousiasme van de partijgangers. Tot dan toe had hij de conventie traditiegetrouw gemeden, campagnevoerend in staten in de buurt.

De conventie had toen net de toespraak verwerkt van Bill Clinton. Over hem klonken vooraf angstige geluiden. Hij zou nog steeds kwaad zijn over het verwijt dat hij Obama had aangevallen op zijn ras.

Tijdens zijn rede was daar niets van te merken. Nog explicieter dan Hillary Clinton maakte Bill Clinton een draai van 180 graden over de veronderstelde onervarenheid van Obama. „Dit is de man voor deze klus”, zei hij. En: „Zestien jaar geleden verleenden jullie me de grote eer onze partij naar de overwinning te leiden. Samen overwonnen we in een campagne waarin de Republikeinen zeiden dat ik te jong was en te onervaren om opperbevelhebber te zijn. Klinkt dat bekend?”

Voor Barack Obama mogen de zorgen over het weer dan voorbij zijn, voor de Republikeinen duren ze nog een paar dagen. Dat komt door Gustav, een tropische storm die aan het uitgroeien is tot een orkaan. In de weersverwachtingen is zijn route onzekerder naarmate je meer dagen vooruit kijkt. De mogelijke routes leggen daardoor samen een kegel over de kaart. De middenlijn van die kegel liep gisteren over New Orleans, dat net vandaag de doorkomst van orkaan Katrina in 2005 herdenkt. Als New Orleans getroffen wordt, zijn nieuwe overstromingen te verwachten, want nog niet alle dijken zijn op de gewenste sterke. Daarnaast kan Gustav een ramp voor de Republikeinen worden. Een orkaan die zelfs maar in de buurt van New Orleans komt, zal het hele land bepalen bij het lot dat die stad trof onder de verantwoordelijkheid van de niet al te alert reagerende regering-Bush.


Trouw, 29-08-2008 (Bas den Hond)