PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaamse rivieren drogen komende eeuw uit in zomer


wim leenaerts
27th August 2008, 16:27
Vlaamse rivieren drogen komende eeuw uit in zomer
Door de klimaatverandering kan de waterstand in onze rivieren de komende eeuw tijdens droge zomers met meer dan 50 procent dalen. Dat blijkt uit een Leuvense studie.

Doctoraat
De Tunesische ingenieur Omar el Farouk Boukhris onderzocht voor zijn doctoraat, waarvan hoofddocent rivierkunde van de KU Leuven Patrick Willems promotor was, de impact van de klimaatverandering op de debieten van de 67 grootste rivieren in het Vlaamse binnenland, en voorspelt belangrijke veranderingen tegen 2100. Hij baseerde zich daarvoor op de klimaatmodellen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en analyses van het KMI.

Minder regen
"In de zomer zal het minder vaak regenen, met langere periodes van droogte als gevolg. Daardoor zullen ook de waterstanden van de rivieren dalen. Tijdens droge zomers kunnen de laagste rivierdebieten met meer dan 50 procent dalen. In het meest pessimistische scenario zullen de waterstanden zelfs met 70 procent dalen", zegt Willems.

Waterbeheer
De Vlaamse overheid, die het onderzoek mee financierde, wil de voorspellingen gebruiken voor een beter waterbeheer. Ze heeft ook al een vervolgstudie besteld die moet becijferen hoe groot de invloed op de waterkwaliteit zal zijn, en hoeveel en welke woongebieden tegen 2100 onder water dreigen te komen staan. (belga/tdb)

Bron: www.demorgen.be, 25/08/08