PDA

Bekijk de volledige versie : Uitstapscenario kernenergie wenselijk?


Barst
19th August 2005, 16:24
Voka tegen uitstapscenario kernenergie


BRUSSEL - VOKA, het Vlaams Economisch Verbond, vraagt dat de federale overheid de tegen 2015 voorziene uitstap uit kernenergie herziet. ,,We voeren wel nucleaire stroom in, maar willen geen kerncentrales op eigen grondgebied'', zegt Philippe Muyters, gedelegeerd bestuurder van Voka. Hij noemt die houding ,,hypocriet en kortzichtig''.


De ondernemingsorganisatie reageert op een beslissing van het Europese Hof van Justitie die ervoor zorgt dat de concurrentie op de hoogspanningslijnen tussen Frankrijk en België kan toenemen. Goed nieuws, vindt Voka, want het opent perspectieven voor lagere elektriciteitsprijzen.
Anderzijds brengt de vlottere invoer van de Franse nucleaire energie scherp aan het licht hoe hypocriet de Belgische plannen zijn om tegen 2015 volledig uit kernenergie te stappen.

Nieuwe investeringen

,,De federale overheid blijft vasthouden aan het uitstapscenario, hoewel er in steeds meer Europese landen luidop wordt gedacht aan het behoud van kernenergie en zelfs aan nieuwe investeringen. België daarentegen blijft hardnekkig volharden in het voornemen om elke vorm van nucleaire opwekking te bannen van zijn grondgebied. Ondertussen wordt er echter wel voor gezorgd dat er vanuit het buitenland meer nucleaire energie naar België kan stromen''. Voka noemt dit een kortzichtig en hypocriet standpunt en wijst op de vele sociale en economische nadelen ervan.

Het niet bouwen van een nieuwe eigen kerncentrale becijfert Voka op het ,,weggooien van 2,4 miljard euro investeringen per centrale en honderden jobs''. Dat is voor Philippe Muyters absoluut niet aanvaardbaar. Voka vraagt met aandrang de uitstap uit kernenergie te herzien.

Weblog DS, 19/08/2005 - belga - bava