Inloggen

Bekijk de volledige versie : Richting Handel bereidt te weinig voor op verkoop


Barst
22nd August 2008, 14:19
Richting Handel bereidt te weinig voor op verkoop


BRUSSEL - De studierichting Handel zou leerlingen veel meer op de verkoop kunnen voorbereiden. Winkels smeken om personeel.


Wie in de middelbare school voor de richting Handel kiest, denkt beter twee keer na. 'De studierichting heet wel Handel, maar de nadruk ligt er vooral op administratie en kantoorwerk', zegt Brigitte Mester, opleidingscoördinator van Fedis, de federatie van de distributiesector. 'Het zou voor iedereen interessanter zijn om de leerlingen ook commercieel en sociaal te vormen in de richting van een baan in de verkoopsector.'

Fedis wijst op het hoge aantal vacatures in de verkoop. Vorig jaar waren dat er 25.000. Afgelopen winter nog trokken ook de handelaren van de Brusselse Nieuwstraat aan de alarmbel: het tekort aan verkopers en verkoopsters was nog nooit zo groot geweest.

Fedis is in overleg met de onderwijsverantwoordelijken om de leerlingen van de richting Handel meer voeling met de verkoop te geven. 'Vooral in het praktijkgedeelte zou dat kunnen, door winkelbezoeken te organiseren', zegt Mester. 'Dat doen we nu al in de beroepsopleiding Kantoor. Als proefproject hebben vorig jaar zestien klassen dergelijke bezoeken afgelegd. Dat was een succes.'

Over het bestaansrecht van Kantoor was vorig jaar al discussie. Deze beroepsopleiding zou te veel georiënteerd zijn op jobs die door de informatisering zijn achterhaald. De studierichting Handel krijgt nu gelijkaardige kritiek. Handel is meer dan boekhouding en administratie. Een verkoper heeft ook andere, commerciële, competenties nodig.

Hoewel deze twee richtingen nu relatief slecht scoren in de jobkansen, trekken ze heel veel studenten aan. Handel telt nu zo'n 15.000, Kantoor 10.000. De populariteit komt omdat veel jongeren denken dat ze zo naar een kantoorbaan kunnen opklimmen, en eventueel manager worden.

Nochtans zitten werkgevers vooral te wachten op gediplomeerde (harde) technici. Maar dat maakt bij velen geen indruk. Zij verkiezen een baan waarbij ze 'hun handen niet vuilmaken'. Een cliché over technische beroepen dat moeilijk weg te vlakken is. (pl)

www.ond.vlaanderen.be/onderwijsaanbod


DS, 22-08-2008

wim leenaerts
22nd August 2008, 15:23
De populariteit komt omdat veel jongeren denken dat ze zo naar een kantoorbaan kunnen opklimmen, en eventueel manager worden.
Ik heb ook handel gedaan, maar om een heel andere reden. Toen ik in het 2de jaar een B-attest kreeg in het ASO, moest ik een technische richting kiezen, maar omdat ik toen nog niet goed wist wat ik wilde, raadde de directie van de school waar ik ging informeren me handel aan omdat het een brede basis zou leggen. Ik denk dat ook dat zeker een reden is voor de populariteit van handel, omdat het inderdaad wel een brede basis legt. Na deze richting kan je normaal gezien onmiddellijk aan de slag, maar als je dat niet zou willen heb je al die jaren toch een mooie combinatie van talen, wiskunde/wetenschappen en economisch vakken (zoals boekhouden, economie en recht) gehad.
Als ik het allemaal over kon doen met de kennis die ik nu heb, zou ik een andere richting kiezen, maar ik had slechter kunnen kiezen.

Maar die laatste alinea haalt wel een typerende trend aan. Er is veel meer nood aan technisch geschoolde arbeiders dan aan bedienden en hooggeschoolden, maar toch staan ouders er meestal op dat hun kind in Latijnse begint. Met alle gevolgen van dien natuurlijk als het kind dat niet blijkt aan te kunnen.