PDA

Bekijk de volledige versie : "Het web is een wereldstad"


Barst
21st August 2008, 18:18
"Het web is een wereldstad"


Robert Cailliau lag mee aan de basis van de ontwikkeling van het wereldwijde web. Een gesprek over de poëzie van software, de bizarre wereldbeelden van een godsdienst en de kans op een hogere intelligentie.


Cailliau werkte het grootste deel van zijn leven op het Europees centrum voor elementaire deeltjesfysica (CERN) in het Zwitserse Genčve. Hij is geen topwetenschapper in de klassieke betekenis van het woord: iemand die een stapel publicaties heeft in hoog aangeschreven vakbladen.

Maar de kans dat hij in de voorbije jaren uw leven meer dan wie ook beďnvloed heeft, is groot. Hij stond namelijk, samen met zijn Britse collega Tim Berners-Lee, aan de wieg van het wereldwijde web (www), dat ons in staat stelt informatie uit alle hoeken van de wereld onmiddellijk op onze computer te raadplegen.


Wat was het verschil tussen uw oorspronkelijk idee en dat van Tim Berners-Lee?

CAILLIAU: Ik werkte aan een systeem dat meer lokaal was, met meer functies. Tims systeem was gebaseerd op het internetprotocol, en hoewel hij nog niets had uitgewerkt, zag ik meteen dat het beter was. We hebben onze krachten toen gebundeld. De kracht van zijn systeem zat in de URL, een soort uniek adres voor een document.


Zit er een structuur in het web, of is het pure chaos?

CAILLIAU: Het is een technologie zoals het bouwen van een stad. In steden vind je ook van alles, en overal ter wereld zijn steden hetzelfde.


Het web is een wereldomvattende stad?

CAILLIAU: Ja. Er is een consortium dat erop toeziet dat de standaarden voor compatibiliteit gerespecteerd worden. Dat hebben wij hier op CERN gestart, en het is belangrijk dat het blijft bestaan. Een heleboel van de nerds die achter de schermen het web recht houden, de programmeerstructuren, de infrastructuur, werken gelukkig niet voor elkaar, maar met elkaar.


In welke mate moet het www aan banden worden gelegd?

CAILLIAU: Controle is een mes dat aan twee kanten snijdt. Een moslimfundamentalist verandert misschien van idee omdat hij via het web dingen te zien krijgt die niet in de kraam van zijn omgeving te pas komen. Het www is de eerste informatiebron die wereldwijd verkrijgbaar is en niet uitsluitend door professionelen wordt gemaakt. En iedereen kan het gebruiken. Dat willen we toch niet kwijt? Maar het is ook de eerste informatiebron die internationale invloed heeft zonder dat er internationale afspraken zijn of een internationale identiteit is. Dat kan zo niet verder.


U denkt aan bijvoorbeeld de wildgroei van kinderporno?

CAILLIAU: De vraag naar controle komt in elk gesprek, dus ik veronderstel dat men het wenst. Ik ben er niet tegen hoor dat je van iedereen, zowel van de server als van de auteur, eist dat zijn identiteit achterhaalbaar is. Nu kun je via het web zaken doen met een firma die je niet eens fysiek kunt vinden.


Die problemen zijn toch niet meer op te lossen?

CAILLIAU: Het internet is gebouwd zonder enig bewustzijn van identiteit. We zouden kunnen overwegen het weer af te breken en opnieuw op te bouwen met een andere compatibele infrastructuur. Het is in feite gebouwd door academici binnen een besloten gemeenschap die geen behoefte hadden aan identiteitscontrole. Zij kenden elkaar.


Hoe zou je een identiteit op het internet kunnen creëren?

CAILLIAU: We hebben destijds discussies gehad over het inbouwen van een versleuteling, zoals er nu ook in gsm's zit. Elke gsm heeft zijn identiteit, en daar klaagt niemand over. Het grote probleem met het web is dat je het nooit op een kleinere schaal dan de wereld zult kunnen proberen.


Blog Knack, 21-08-2008 (Dirk Draulans)