PDA

Bekijk de volledige versie : ’Vrouwenhuwelijk klap in gezicht moslimtraditie’


Barst
21st August 2008, 00:46
’Vrouwenhuwelijk klap in gezicht moslimtraditie’


Amsterdam – Een islamitisch huwelijk, voltrokken door vrouwen, heeft woedende reacties losgemaakt in India.


De 28-jarige bruid, Naish Hasan, die bekendheid geniet als vrouwenrechtenactiviste, liet zich afgelopen week in de echt verbinden met haar bruidegom Imran Ali (41). De plechtigheid werd geleid door een vrouw, de getuigen waren ook vrouwen. Dat laatste strookt niet met de islamitische traditie, waarin vier mannen de huwelijksakte moeten tekenen.

Voor strijders voor vrouwenrechten markeert dit huwelijk een belangrijke stap voorwaarts in de door mannen gedomineerde islamitische maatschappij.

Tegenstanders, vooral die van het invloedrijke islamitische seminarie Dar-ul-Uloom, zien in de bijzondere huwelijksvoltrekking een regelrechte klap in het gezicht van de islam. Dar-ul-Uloom is voor het zuiden van Azië een klein Vaticaan. Theologen die eraan verbonden zijn, hebben weliswaar publiekelijk afstand genomen van terrorisme, maar hun werk geldt wel als een theoretische rechtvaardiging voor de radicaalste en gewelddadigste stromingen in islamitisch Azië – de taliban zijn daarvan het bekendste voorbeeld.

Het jonge echtpaar heeft zich de woede op de hals gehaald van Dar-ul-Uloom, dat de echtverbinding een ’wrede grap’ noemt. De vriendelijkste conclusie die de theologen trekken is dat het huwelijk ongeldig is.
Naish Hasan haalt haar schouder erover op. „Kan mij wat schelen. Volgens de islam mag niemand zich tussen Allah en zijn volgeling dringen. Waarom bemoeien die geestelijken zich dan met onze zaken?”

In het overwegend hindoeïstische India staat de overheid religieuze groeperingen toe zelf hun zaken te regelen bij huwelijk, scheiding en erfrecht. Het onorthodoxe huwelijk van Hasan en Ali was goedgekeurd door een instantie die de wetten en regels voor de moslimminderheid toetst. Deze raad ligt nu bij islamitische autoriteiten onder vuur. Alleen bij een kleine groepering van liberale moslims is de vrouwvriendelijke trouwerij goed gevallen.


Trouw, 21-08-2008