PDA

Bekijk de volledige versie : Presidentskandidaten praten in dubbel-interview over hun geloof


Barst
18th August 2008, 17:07
Presidentskandidaten praten in dubbel-interview over hun geloof


Na elkaar wekenlang met persberichten en filmpjes te hebben bestookt, verschenen Barack Obama en John McCain zaterdag bijna tegelijk in een Californische kerk.


Barack Obama biechtte nog eens zijn drugsgebruik op, John McCain betuigde spijt over het mislukken van zijn eerste huwelijk. In een dubbel-interview met een dominee praatten beide presidentskandidaten zaterdag over hun geloof en over vraagstukken die daar aan raken.

Een echt debat was het nog niet –de twee ontmoetten elkaar op het podium net lang genoeg voor een handdruk en een omhelzing. In de Saddleback kerk in Lake Forest bij Los Angeles luisterden 2800 toehoorders eerst een uur naar Obama en daarna naar McCain.

Die laatste kreeg het meeste applaus –maar de kerk staat dan ook in een van de meest Republikeinse regio’s van de VS.

Obama ging uitgebreid in op de vragen van dominee Rick Warren en richtte zich niet vaak tot de camera. McCain deed dat wel, en verwerkte in zijn antwoorden vaak delen van zijn standaard campagnetoespraak.

Als onderwerp waarover hij de afgelopen tien jaar van mening is veranderd, noemde Obama bijvoorbeeld zijn afwijzing van het beleid van toenmalig president Bill Clinton om bijstanduitkeringen aan een maximale termijn te binden. Hij had gedacht dat het rampzalig zou uitpakken, maar vind het nu een succes. McCain noemde het boren naar olie voor de Amerikaanse kust, door de hoge benzineprijzen nu een thema in de campagne. „We moeten nu boren, we moeten hier boren.”

McCain kan als Republikein de meeste stemmen van evangelischen verwachten, maar hij heeft ook standpunten die zij verafschuwen, zoals zijn steun voor medisch onderzoek met stamcellen die van embryo’s afkomstig zijn. Over zijn geloof praat hij niet genoeg naar hun zin. Zaterdag zei hij dat hij ’gered en vergeven’ is, en vertelde over een bewaker tijdens zijn krijgsgevangenschap in Vietnam die stiekem een kruis tekende in het zand. „Een minuutje waren we gewoon twee christenen.”

Obama, die vaker zijn McCain van zijn geloof getuigt, maar moet opboksen tegen het gerucht dat hij Moslim is, zei dat hij „nederig met God wandelt”, en dat „als ik kan zorgen dat ik niet in de weg loop, ik misschien iets kan doen van wat Hij bedoelt.”

Vaak kregen de Amerikanen van de twee kandidaten een duidelijke keus. McCain vindt dat het leven bij de conceptie ontstaat; Obama vindt het vaststellen daarvan „of het nu vanuit theologisch of wetenschappelijk perspectief is, boven mijn niveau”. Hij wil de abortuswetgeving in de VS niet veranderen.

Over het homohuwelijk, dat inmiddels bestaat in de deelstaten Massachusetts en Californië, zijn de kandidaten het wel eens: dat gaat te ver. Al hoeft van Obama een grondwetsartikel dat het verbiedt er ook weer niet te komen.

Op de vraag ’wanneer ben je rijk?’ had Barack Obama voor Rick Warren pesterig anwoord: „Als je 25 miljoen boeken verkoopt”. Zijn gastheer, schrijver van ’Doelgericht leven’, lachte en gaf Obama, die zelf al twee bestsellers op zijn naam heeft, een high five.

Warren, bevriend met beide kandidaten, is een van de populairste dominees van de VS. Zijn kerk is met 22.000 leden de op drie na grootste van het land. In tegenstelling tot een vorige generatie landelijk bekende dominees besteedt hij wat de politiek betreft niet alleen aandacht aan abortus, maar ook aan armoede, aids en het milieu.


Trouw, 18-08-2008