PDA

Bekijk de volledige versie : Nooit zoveel kansen voor 18-jarigen


Barst
18th August 2008, 16:13
Nooit zoveel kansen voor 18-jarigen


Het lijkt erop dat onze 18-jarigen verstandige studiekeuzen aan het maken zijn. Zo zullen onze universiteiten bijvoorbeeld in oktober meer ingenieursstudenten hebben. Hoera!


Dat is goed voor die jongeren: ze kiezen een uitdagend en goedbetaald beroep met levenslange werkzekerheid. Dat is ook goed voor ons allemaal: Vlaanderen heeft ingenieurs en technologen te kort, en dat verdrijft, méér nog dan de hoge arbeidskosten, economische activiteiten naar het buitenland. Het lijkt er zelfs op - maar dat is minder zeker - dat deze stijging niet meer, zoals vorige jaren, het gevolg is van ingenieurskannibalisme: dat deed alleen ingenieursstudenten verschuiven van hogeschool naar universiteit, terwijl beide soorten een groei behoeven.

Ook de lerarenopleiding zit in de lift, zeggen de eerste cijfers. Prima, want de komende jaren hebben we vervangers nodig voor de vele leraars die met pensioen gaan. Bovendien hebben we nood aan almaar meer opleiders, binnen- en buitenschoolse.

Andere inschrijvingssignalen zijn minder positief. De zorgsector, dé groeisector van de komende decennia, kent blijkbaar geen studentengroei.

De 18-jarigen van nu, en de volgende generaties, zitten overigens in de meest comfortabele studiekeuze-positie ooit. Want er zal de komende decennia grote nood zijn aan zowat alles. De demografie zorgt daarvoor: na 2009 daalt het aantal 18-jarigen weer, en vanaf 2010 stijgt het aantal pensioneringen drastisch.

In alle beroepen zal er werk zijn, maar zeker in de technologische beroepen in de breedste betekenis van het woord, en in de zorg en de opleidingssector.

De 18-jarigen zitten nog meer comfortabel omdat we tegelijk aan het afstappen zijn van een reeks dommigheden die vroeger de studiekeuzes vertekenden.

De 'flexibilisering van het hoger onderwijs' bijvoorbeeld houdt in dat je niet meer moet vertrekken van het domme watervalprincipe 'begin maar zo hoog mogelijk, je kan nadien nog afzakken', maar dat je het slimme zalmprincipe kan toepassen: begin met iets dat je zeker aankan en graag doet, je kan nadien altijd opklimmen. Een bachelor in de technologie kan na dat diploma verder opklimmen tot burgerlijk ingenieur. De EVC's, elders verworven competenties, maken het zelfs mogelijk dat na járen te doen en dan ook de beroepservaring in rekening te brengen.

Het is nooit zo makkelijk geweest een deel van je studies in het buitenland te doen. Niet enkel aan de Sorbonne of in Harvard, maar voor alle sectoren.

Het stigma dat vandaag nog weegt op veel technologische beroepen, zal ook wegvallen. Beroepen en opleidingen die ondergewaardeerd werden omdat ze 'een blauwe kiel' en het arbeidersstatuut opleverden, zullen opgewaardeerd worden. De Belgische idiotie om het onderscheid arbeiders-bedienden te handhaven, zál de komende jaren sneuvelen. Al is dat nog niet geweten door de politici en de sociale partners die dat moeten realiseren.


DS, 18-08-2008 (Guy Tegenbos)