PDA

Bekijk de volledige versie : Kaukasus: meer dan 1400 doden


Barst
9th August 2008, 01:01
Oorlog tussen Georgië en Rusland


De sluimerende onrust in de Kaukasus is gisteren tot uitbarsting gekomen. Rusland geeft steun aan Zuid-Ossetië, nadat Georgië er binnenviel.


Het ’bevroren conflict’ rond Zuid-Ossetië is ontbrand. Nadat Georgische troepen donderdagnacht de separatistische regio binnentrokken, heeft Rusland extra militairen, tanks en pantservoertuigen gestuurd om ’burgers en de Russische vredestroepen te beschermen’. Ook bombardeerden Russische vliegtuigen volgens Tbilisi bases in Georgië. Er zouden vijf toestellen zijn neergehaald.

De Georgische president Michael Saakasjvili zei dat Rusland oorlog voert met zijn land. Zijn minister van buitenlandse zaken riep de wereld op zijn land te beschermen.

De Georgische troepen gingen tot de aanval over, nadat er al dagen beschietingen waren tussen separatisten en Georgische troepen. Saakasjvili had de leiders van Zuid-Ossetië eerder donderdag nog vergaande autonomie aangeboden en gisteren zou verder worden gesproken. Daarna volgde toch de inval. De Zuid-Ossetische leider Kokoiti noemde dat een ’walgelijke en verraderlijke’ zet. Het separatistische bewind vroeg Rusland gelijk om de Osseten te beschermen. Velen van hen hebben een Russisch paspoort en de separatisten willen zich aansluiten bij Noord-Ossetië, dat in Rusland ligt.

Zuid-Ossetië scheidde zich begin jaren negentig af van Georgië, nadat Georgië zich onafhankelijk had verklaard van de Sovjet-Unie. Die stap van Zuid-Ossetië is echter door niemand erkend. Na een korte burgeroorlog kwam er een bestand, dat onder meer door Russische vredestroepen wordt bewaakt. Toen gisteren bleek dat twaalf Russen waren omgekomen door Georgisch mortiervuur, kondigde de Russische premier Poetin vanuit Peking, waar hij de opening van de Olympische Spelen bijwoont, een militair antwoord aan.

Gisteravond werd rond Tschinvali nog zwaar gevochten. Volgens Zuid-Ossetische leiders zijn minstens 1400 doden gevallen, de Georgiërs zeggen 30 doden te hebben. Beide cijfers konden niet worden bevestigd.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice riep Rusland gisteravond op „het grondgebied van Georgië te respecteren en zijn troepen terug te trekken.” De VN-Veiligheidsraad kwam gisteravond laat bijeen om over de toestand te overleggen.


Trouw, 08-08-2008

Barst
3rd July 2009, 15:44
Russische soldaat vraagt asiel aan


Een Russische soldaat heeft zijn eenheid in Zuid-Ossetië in de steek gelaten en politiek asiel aangevraagd in Georgië. Hij klaagt over de slechte omstandigheden in het leger. Het is de tweede Russische militair die zijn toevlucht zoekt in Georgië. In januari was een Russische sergeant naar Georgië gevlucht. Hij heeft het statuut van politiek vluchteling gekregen.


Vorig jaar is Rusland Georgië binnengevallen toen het Georgische leger opnieuw de controle wou krijgen over de pro-Russische regio Zuid-Ossetië. Twee weken geleden heeft een Georgische luitenant asiel aangevraagd in Rusland. Hij vreesde dat er tussen de twee landen opnieuw gevechten zouden uitbreken.


DS, 03-07-2009