PDA

Bekijk de volledige versie : Wordt Google 'big brother' van Europa?


Barst
6th August 2008, 13:46
Wordt Google 'big brother' van Europa?


BRUSSEL - De Amerikaanse zoekmotor maakt nu ook in Nederland gedetailleerde straatopnamen voor de nieuwe toepassing 'street view'.


De toepassingen Google Maps (Google Kaarten) en Google Earth (Google Aarde) zijn ook in ons land al ingeburgerd. Google Earth veroorzaakte twee jaar geleden ophef, toen uit de satellietbeelden op het internet bleek dat de fontein op het gemeenteplein in Maasmechelen in de vorm van een hakenkruis was gebouwd.

Google Earth leidde in de VS ook al tot rages als 'pool crashing': jongeren die via de satellietbeelden op het internet zwembaden zoeken en daarheen trekken om er ongevraagd een feestje te bouwen.

De nieuwe toepassing 'street view', een optie bij Google Maps, is nog een stuk realistischer dan Google Earth. Terwijl de gebruiker met Google Maps al vrij gedetailleerde satellietbeelden op het internet kan bekijken, lijkt het met de optie 'street view' (straatzicht) alsof de internetsurfer gewoon zelf op straat loopt.

'Street view' is gelanceerd in vijftien Amerikaanse steden. Maar dat de applicatie veel gedetailleerder is dan eerdere toepassingen van Google - op 'street view' zie je mensen, dieren en soms zelfs huisnummers - heeft in de VS al tot problemen geleid. Zo was een man er niet van gediend dat hij gefotografeerd was, net toen hij een seksclub verliet. Ook een wildplasser werd vereeuwigd.

Minder onschuldig was de publicatie van satellietbeelden van de militaire basis van Fort Sam in Houston, Texas. De Google-fotograaf kon blijkbaar moeiteloos met zijn bestelwagen binnenrijden. Google moest de beelden van de binnenkant van de militaire basis van het net halen.

Al voor 'street view' de kans kreeg Europa te veroveren, is de Europese Unie in actie getreden. Google Street View zoals het in de VS operationeel is, zou in Europa een overtreding zijn van de privacywetten, stelde Peter Hustinx, de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming.

Google liet daarop weten de privacywetten in de EU-lidstaten te bestuderen, voor het Street View in Europa introduceert. Om aan de kritiek in de VS te ontkomen, bedachten de Google-technici een nieuw algoritme om gezichten uit te vagen.

Dat Google blijkbaar klaar is voor Europa, tonen de fotograferende Google-auto's die al in Italië, Groot-Brittannië en Duitsland zijn gespot. Vorige maand lanceerde Google met 'street view' een in het oog springende campagne, door voor de start van de Tour de France de hele Ronde - weliswaar zonder renners - in panoramische foto's op het net te plaatsen.

In Amsterdam en Rotterdam gingen de auto's volgens Google vorige maand de weg op. Voor het de beelden op het internet publiceert, wacht Google op het fiat van de Nederlandse privacycommissie. Het lijkt er niet op dat die bezwaren zal uiten. Ons land is voorlopig niet aan de beurt, al verwacht onze privacycommissie eveneens een rapport van Google, indien het in België is geïnteresseerd. Intussen bent u gewaarschuwd voor auto's met een lang statief.

Satellietfoto's van Google publiceren ter illustratie was overigens onmogelijk, op straffe van een boete. Privacyredenen, wellicht.


DS, 06-08-2008 (iro)