PDA

Bekijk de volledige versie : Kinderen niet toegelaten


Barst
6th August 2008, 01:00
Kinderen niet toegelaten


BRUSSEL - Steeds meer Belgen boeken een vakantie zonder kinderen. Het gaat vooral om vijftigplussers of paren die even zonder kinderen weg willen. Hotels ontwikkelen een aangepast aanbod.


Steeds meer Belgen gaan op zoek naar een hotel waar kinderen niet toegelaten zijn.

Grote Belgische reisorganisatoren zoals Jetair of Thomas Cook/Neckermann bevestigen die trend.

'Het gaat voornamelijk om vijftigplussers die zelf uit de kinderen zijn en de rust opzoeken of mensen die op huwelijksreis zijn', zegt Hans Vanhaelemeesch van Jetair.

De trend kwam in de jaren negentig overwaaien uit de Caraïben, waar vooral in Jamaica hotels zich expliciet op mensen zonder kinderen richten. 'Er is in Jamaica zelfs een hotel dat Couples heet', zegt Vanhaelemeesch. Een ander land dat daaraan aandacht besteed, is Mexico.

De laatste drie jaar richten ook aan de Middellandse Zee steeds meer hotels zich op paren die een vakantie zonder kinderen willen. Belgische touroperatoren nemen steeds meer hotels en resorts op in hun brochures in Spanje, Turkije en vooral de Griekse eilanden.

Jetair biedt dat soort vakanties vooral aan binnen zijn luxesegment ofwel de VIP-selection met hotels met vier of vijf sterren en speciale service.

Zo staat op de site van het Grand Hotel Paraiso in Mexico, uit de brochure van Thomas Cook, expliciet te lezen dat het enkel voor volwassenen is ('adults only'). Dichter bij huis vermeldt het Hotel Jardin del Sol in Mallorca dat tieners ouder dan veertien jaar welkom zijn. Of ook nog 'ideaal voor singles of koppels'. 'Deze hotels worden aangeboden door Belgische reisorganisatoren.

Niet alle hotels doen dit even categoriek. 'Er zijn twee manieren om kinderen te “weren,, zegt Pierre Fivet van Thomas Cook/Neckermann.

'Via een verbod, bijvoorbeeld met de vermelding dat kinderen tot een bepaalde leeftijd niet toegelaten zijn. In sommige hotels geldt het verbod tot veertien jaar. Andere gaan verder tot zestien of achttien. Het kan ook door simpelweg minder faciliteiten aan te bieden voor kinderen. Geen ploeterbadjes, aangepaste maaltijden of speeltuintjes. En als er dan ook geen kinderkorting is, blijven de families met kinderen sowieso weg', aldus Fivet. Ook zij bieden dit soort kinderloze vakanties aan binnen hun luxe-aanbod. 'We geven de voorkeur aan een positieve benadering. Marketinggewijs is het niet goed om sommige groepen, jongeren, kinderen of alleenstaanden te discrimineren, zo luidt het.

Zowel in de brochures van Neckermann, Thomas Cook als Pegase biedt de groep een selectie van een tien tot vijftien 'kindvrije' hotels aan. Sinds kort krijgen die hotels ook een speciale vermelding 'geen kinderen' mee.

De 'allergie' voor kinderen gaat blijkbaar heel ver. In sommige hotelresorts worden gehele ruimtes volledig voorbehouden aan paren. Het hotel heeft als het ware twee vleugels: een lobby, zwembad en restaurant specifiek voor de gezinnen met kinderen en nog eens hetzelfde maar dan voor de mensen zonder kinderen.

Bij Thomas Cook/Neckermann zijn het niet enkel vijftigplussers die even geen jengelende kinderen rond zich willen. 'Er valt geen leeftijd op te plakken', zegt Pierre Fivet. 'Steeds meer Belgen gaan meerdere malen op vakantie. Als tweede vakantie willen ze een week met zijn tweetjes er op uit trekken. Dan hebben ze geen zin om op hotel te zitten met andermans kinderen.' Ook paren op huwelijkreis kiezen steeds meer voor kindvrije hotels voor hun wittebroodsweken.


BlogDS, 06-08-2008 (Meryem Kanmaz)

Barst
6th August 2008, 13:37
Een opstoot van kindaversie


Gisteren waren het eigenaars die een kortgeding aanspanden tegen de aanwezigheid van een crèche in hun appartementsblok. Vandaag blijkt dat Belgische touroperators in hun brochures hotels aanprijzen waar kinderen niet toegelaten zijn. En ook dit jaar waren er weer buurten die aan rechtbank of gemeentebestuur vroegen speelpleinen en kinderopvanginitiatieven te sluiten.


Waar gaan we naartoe? Naar een samenleving met kindaversie? Met een allergie voor kinderen? Is kindonvriendelijkheid plots oké?

Hotels met 'kinderen niet toegelaten', het moet verboden worden. Touroperators die zulke hotels aanprijzen, moet men aan de muur spijkeren.

Je kan hotels hebben die zich toeleggen op gezinnen met kinderen, en je kan er hebben die zich daar niet op toeleggen. Dat laatste is aanvaardbaar. Maar hotels die zich aanprijzen omdat ze je de zekerheid bieden dat je vakantie zeker niet verstoord wordt door de aanblik op kinderen, neen, dat kan niet.

Dat is trouwens discriminatie.

Je kan hotels hebben die zich toeleggen op het onthaal van personen met een handicap en je kan er hebben die daarvoor enkel het minimum doen. Maar een hotel dat weigert een gehandicapte medemens te onthalen, zit fout. En klanten lokken met de melding dat hun rust niet verstoord zal worden door de aanblik op een persoon met een handicap, kan helemaal niet.

Een hotel 'slegs vir blanke' dat zich aanprijst omdat je er niet plots oog in oog zal staan met een andersgekleurde medemens? Veroordeling gegarandeerd! En dat moet ook gelden voor hotels die kinderen bannen.

Zijn er dan geen jengelende peuters die je middagdutje aan het zwembad verprutsen? Zijn er dan geen ouders die zich niet bekommeren om die kinderhinder? Is het niet menselijk dat je dan eens wenst dat die ettertjes van de aardbol of minstens uit je hotel zouden verdwijnen? Jawel, maar een verstandige hoteluitbater vindt daar wat anders op dan kinderverbanning. Zijn er dan geen buurten die kreunen onder het lawaai van jongeren op speelpleintjes? Jawel. Kinderhinder is soms reëel. Ook ouders moeten daarvoor hun rol opnemen. Maar om dat te bekomen, heeft de mensheid iets anders uitgevonden dan rechtszaken en kinderverbanningen. En die uitvinding heet: gesprek en overleg.

Dat is wat de uitbaatster van de crèche in Mechelen verregaand lijkt te hebben toegepast. De peuters dragen pantoffeltjes, om het lawaai dat schoentjes maken op parket, te dempen. Praten om kinderhinder te beperken en om de vuilniszakken met pampers elders geplaatst te krijgen, dat kan. Kinderen verbannen en er rechtszaken voor aanspannen, kan niet. Rechters moeten die klagers veroordelen wegens het aanspannen van een 'tergend geding'. De straf kan zijn: het verlies van het recht op het pensioen waarvoor die kinderen straks heel veel sociale bijdragen gaan moeten betalen.


DS, 06-08-2008 (Guy Tegenbos)

Charlot Michiels
31st December 2008, 21:24
Ik vind het angstaanjagend dat zoveel mensen kinderen willen weren. Kinderen moeten kinderen kunnen blijven, een daar hoort vaak lawaai bij. Ik begrijp wel dat je even rust wil op vakantie maar dan kan je toch gewoon even een rustig plekje opzoeken in plaats van een hotel te zoeken waar kinderen niet toegelaten zijn. Deze paren of bejaarden hebben waarschijnlijk zelf ook ooit kinderen of hebben kinderen gehad. Kinderen zijn een deel van de maatschappij en daar moet rekening mee gehouden worden.

Jolien Willems
11th February 2009, 12:11
Dit vind ik gewoon schandalig!!
Hoe is het mogelijk dat er hotels zijn die kinderen niet toelaten?
Het lijkt net of ze deze aanzien als honden, ik dacht meteen aan het bordje honden niet toegelaten toen ik dat las...
Verschrikkelijk vind ik dit, je gaat toch niemand voor de rechtbank slepen, omdat je wat veel lawaai hebt van kinderen. Alle kinderen maken lawaai, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar hebben deze mensen er al is aan gedacht dat ze vroeger zelf ook kind zijn geweest, hoe verschrikkelijk zouden zij het gevonden hebben als ze niet uitbundig konden spelen?
Nee dit kan absoluut niet. Het maakt me gewoon bang.
Kinderen moeten kinderen kunnen blijven en daarmee uit. Je kan niet aan een kind vragen of het stil kan spelen, dit kan gewoon niet!

Sanne Van der borght
13th February 2009, 11:12
Kinderen lijken hier wel vergeleken te worden met dieren.

Ik vind het ook absurd dat sommige hotels een kinderverbod opstellen. Ik begrijp het wel dat sommige mensen rust willen hebben, kinderen kunnen nu eenmaal veel lawaai maken. Maar er zijn inderdaad betere oplossingen dan een kinderverbod, bv. een aparte speelruimte voor de kinderen.

Ik begrijp ook niet dat mensen zoveel last hebben van kinderen op hotel. Als je op je hotelkamer zit, hoor je er normaal gezien niet veel van. En als je er overdag echt last van hebt, ga je toch gewoon ergens anders naartoe? Kinderen verbieden is echte discriminatie. Een kind is ook een mens en die mag toch gaan en staan waar hij wil?