PDA

Bekijk de volledige versie : Om ter meest Holocaust herinneren


Barst
5th August 2008, 14:02
Om ter meest Holocaust herinneren


BRUSSEL - Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke is verheugd dat de federale regering mee wil bijdragen tot de herinnering aan de Holocaust.


In een open brief pleit minster van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) ervoor om meer te investeren in 'Holocausteducatie' (DS 4augustus). De kennis over de Holocaust bij jongeren is 'ontstellend zwak', stelt hij vast. Hij wil dat ze meer leren over 'de mechanismen die geleid hebben tot dit vreselijke drama, zodat ze er de nodige lessen uit kunnen trekken'.

'Zeer interessant', reageert minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A). 'Een voorstel vanuit de federale overheid om ons te helpen bij alles wat we al doen rond herinneringseducatie. We doen al erg veel, maar elke suggestie en elk aanbod is interessant.'

Dewael pleit er bijvoorbeeld voor om een inventaris op te maken van alle initiatieven die te maken hebben met herinneringseducatie. Die plannen zijn er nochtans al. In mei van dit jaar kondigde Vandenbroucke al aan dat de vzw Kazerne Dossin het hele aanbod aan herinneringseducatie in Vlaanderen in zou kaart brengen om het op een gebruiksvriendelijke manier aan te bieden aan scholen. Hij maakte daar 70.000 euro voor vrij.

'Dat zal de zaken er dan een stuk makkelijker op maken', reageert Dewael. Het was vooral zijn bedoeling de maatschappelijke discussie op gang te trekken, zegt hij. 'Als je vanuit Justitie of de politiek moet ingrijpen na een bijeenkomst van Blood & Honour is het kwaad al geschied. We moeten meer preventief werk leveren.'

Dewael vindt het daarom belangrijk dat de Holocaust en de Jodenvervolging in de eindtermen van het onderwijs opgenomen worden. 'Ook over de bussen naar concentratiekampen kun je discussiëren. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) vindt dat geen kerntaak van Defensie. Maar het is er wel een van de overheid. Wie het doet, is niet belangrijk, wel dat de uitstappen plaatsvinden.'

Dat de open brief van Dewael, midden in de komkommertijd, bedoeld zou zijn om Open VLD een ethisch links profiel aan te meten, ontkent Dewael. Hij herinnert eraan dat hij al in 2001, toen nog als Vlaams minister-president, met het idee voor een 'Holocaustmuseum' in Mechelen op de proppen kwam. Na lange discussies over wat er nu net moest herinnerd worden, en op welke manier, werd dat museum uiteindelijk omgedoopt tot 'Kazerne Dossin, Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten'. De opening is gepland voor 2011.

Dewael maakte zich in zijn brief ook zorgen over het geschiedenisaanbod in de klas, vooral in het technisch en het beroepsonderwijs. Toch zijn er ook op dat vlak al verschillende initiatieven. Het didactische pakket 'Auschwitz: Hoe leg je het uit aan jongeren?' bijvoorbeeld.

'Daarmee leggen we de deportatie uit in 24 stappen, met foto's, tekst en opdrachten. Als je in het beroepsonderwijs alleen met theorie afkomt, bereik je niet veel', zegt leerkracht Pol De Grave. Hij werd met steun van de Vlaamse overheid, de vzw Jeugd en Vrede en de Nationale Loterij gedetacheerd naar de Auschwitz-stichting om het pakket uit te werken.

Jeugd en Vrede is alvast tevreden dat er extra ruchtbaarheid gegeven wordt aan de Holocaustherinnering. Maar de vzw dringt ook aan op extra financiële middelen.


DS, 05-08-2008 (Peter De Lobel)