PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 02-08-2008


Barst
2nd August 2008, 16:21
WINNAARS


1. Bemiddelaars

Laat ons even eerlijk zijn: aanvankelijk was niemand onder de indruk van de drie bemiddelaars. Raymond Wie? Karl-Heinz Hoe? Niemand geloofde in hun expertise, laat staan in hun slaagkansen. En toch. Toch kregen zij de koning zo enthousiast dat ze hun bemiddelende zelve nog meerdere weken extra mogen inzetten. En dat allemaal om 'een interinstitutionele dialoog tussen de gefedereerde entiteiten' op poten te zetten. Naar eigen zeggen zijn de bemiddelaars geen tovenaars. Maar wie zo'n abracadabrataaltje spreekt is dat natuurlijk wel.


2. Anderlecht

22.000 abonnementen zijn er al verkocht bij Anderlecht. Dat is een pak meer dan op hetzelfde moment vorig jaar. Voor paars-wit vormen de abonnees vooral een zekere bron van inkomsten nu blijkt dat ook tweedeklassers voorlopig te sterk zijn voor het team. De ploeg hoopt overigens dat alles nog in orde komt wanneer de blunderende rechtsachter Wasilewski eindelijk eens die Franse taallessen wil volgen. Het zou de interinstitutionele dialoog in de defensie in elk geval ten goede komen.


3. Rendez-vous

De datingsite rendez-vous.be beleeft gouden tijden. En dat allemaal omdat Marie-Rose Morel (Vlaams Belang) zich aangemeld heeft. 'Roos' is 'katholiek maar niet fanatiek', ze houdt van Joe Dassin en sportieve Duitse wagens, ze eet zeevruchten en Mexicaans en ze haat zelfingenomenheid. Roos doet ook iets in de politiek maar zolang ze blond zijn, stoort niemand zich daaraan. 'Mijn bewondering voor de politica in jou had je al en op deze manier krijg je ook mijn bewondering voor de mens Roos in jou', zegt Fred op de site. Er heeft zich ook ene Nicolas gemeld die beweert dat Carla niet thuis is.


4. Rattachisten

Al zolang België bestaat, zijn er Franstaligen die vinden dat Wallonië eigenlijk bij Frankrijk hoort. (Veel Vlamingen denken dat overigens ook.) Tot nu toe haalden die rattachisten bij verkiezingen nooit meer dan enkele minieme procentjes. Daar komt verandering in. Volgens een peiling in Le Soir ziet plotseling 49 procent van de Walen wel iets in de aanhechting bij Frankrijk. Als België zou ophouden te bestaan, welteverstaan. En als Carla thuis is.


5. Gordel

Voorlopig lijkt de Gordel weer gered. De drie niet-benoemde burgemeesters staken hun verzet en zullen, op de bekende punaises na, niets ondernemen tegen het Vlaamse volksfeest. Op voorwaarde dat er geen fascistoïde slogans worden gebruikt. Vraag is of de T-shirts 'Splits BHV nu' of 'Splits het kartel nu' in die categorie thuishoren. Allicht is dat een discussiepunt voor de interinstitutionele dialoog.



VERLIEZERS


1. Turtelboom

Oké, minister van Migratie Annemie Turtelboom (Open VLD) blijft gewoon met vakantie in Sicilië en komt voor enkele kraanklimmers niet terug naar België. Ook niet als er eentje uit zijn klimrek valt. Maar of ze nu geniet van die vakantie? Niet echt. Ze zit de hele dag te bellen en te mailen, vertelde ze aan Het Laatste Nieuws. 'Ik probeer zelf ook wat vakantie te nemen, maar dat verwatert een beetje door al dat getelefoneer. “Mama, je belt zo veel,, merkte mijn dochter al op.' Jammer, maar ministers kennen nu eenmaal geen overuren.


2. Vliegveldbewakers

Vliegveldbewakers kennen wel overuren. 77.000 hebben ze er al verzameld. En alsof het nog niet moeilijk genoeg is om Kleine Brogel te beschermen tegen bomspotters, moeten de vliegveldbewakers nu ook naar Kandahar in Afghanistan. Hun aantal overuren zal er enkel door stijgen, waarschuwen de bonden. Gevreesd wordt dat, bij het eventueel uitbreken van een Derde Wereldoorlog, de Belgische militairen collectief te veel overuren zullen hebben en syndicaal verplicht zullen worden om niet mee te doen.


3. Politie van Elsene

Ook bij de politie in Elsene dreigen de overuren zich op te stapelen. Ze hebben immers iemand van de onderhoudsploeg aan de deur moeten zetten. De man bleek een strafblad van veertig misdrijven te hebben. Bovendien was hij nog maar net vrijgekomen uit de gevangenis. In het seiningsbulletin werd agenten zelfs op het hart gedrukt dat ze hem met de nodige voorzichtigheid moesten fouilleren als ze hem tegen het lijf zouden lopen. Nu gelooft de politie van Elsene wel dat zelfs de grootste misdadiger een nieuwe kans verdient - maar liefst niet bij de politie. En heeft er iemand nog die in beslag genomen drugs gezien?


4. Karadzic

Amper vijftienduizend betogers waren komen opdagen om hem te steunen. Geen wonder dus dat Radovan Karadzic geen seconde langer in Belgrado bleef. Eén troost misschien: de nieuwe geleide wandeling 'in het spoor van Karadzic' is een groot succes in zijn thuisland. Bij de rondleiding hoort trouwens een ritje op buslijn 78, de lijn waar Karadzic werd gearresteerd.


5. N-VA

Wat een ellende toch. Net nu de N-VA met veel zin voor drama uit de meerderheid wil stappen, is het zomer. En in de zomer is er geen meerderheid of minderheid. Er is zelfs geen Terzake. 'Nu uit de meerderheid stappen, is fietsen in het luchtledige', concludeert Bart De Wever terecht. Pas eind september, als de meerderheid terug is uit vakantie, kan de N-VA opstappen. Minister Turtelboom heeft trouwens al laten weten niet vervroegd terug te keren uit vakantie om de N-VA te helpen. Zelfs niet als De Wever in een kraan kruipt.


DS, 02-08-2008 (bbd)